МІНІСТЕРСТВО ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ПІ 1.4.73-333-2005

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ ЕЛЕКТРОЗВАРНИКА РУЧНОГО ЗВАРЮВАННЯ, ПРАЦЮЮЧОГО НА СУДНАХ

ВСТУП

Ця „Примірна інструкція з охорони праці для електрозварника ручного зварювання, працюючого на суднах" розроблена відповідно до вимог ДНАОП 0.00-4.15-98 „Положення про розробку інструкцій з охорони праці" з урахуванням досвіду підприємств суднобудівної і судноремонтної галузі, та вимог чинних нормативно-правових актів. Вона може бути використана на підприємствах суднобудівної і судноремонтної галузі як основа для розроблення інструкції з охорони праці для електрозварника ручного зварювання, працюючого на суднах, з урахуванням вимог чинних нормативно-правових актів та технологічної документації, що діє на підприємстві, з урахуванням конкретних умов виробництва та вимог безпеки, викладених в експлуатаційній та ремонтній документації підприємств-виготовлювачів обладнання.

Інструкцію з охорони праці для електрозварника ручного зварювання, працюючого на суднах, що діє на підприємстві, слід переглядати не рідше одного разу на З роки або до закінчення зазначеного терміну:

- у разі зміни законодавства України про охорону праці;

- у разі набуття чинності новими або переглянутими нормативно-правовими актами з охорони праці;

- за вказівкою директивних органів, вищестоящих організацій, органів державного нагляду за охороною праці;

- у випадку аварійної ситуації або нещасного випадку, що викликали необхідність перегляду інструкції;

- при впровадженні нових технологій, змін технологічного процесу або умов праці, а також при впровадженні нових видів обладнання, машин, механізмів, матеріалів, апаратури, пристроїв та інструментів.

В останньому випадку перегляд інструкції проводиться до зазначених впроваджень чи змін.

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Примірна інструкція з охорони праці для електрозварника ручного зварювання, працюючого на суднах (далі - Інструкція), поширюється на осіб, які працюють за професією електрозварника ручних робіт (далі - електрозварник) на суднобудівних та судноремонтних підприємствах.

1.2. До роботи електрозварником допускаються особи не молодше 18 років, які пройшли навчання за даною професією у навчальних закладах освіти, годні за станом здоров'я, пройшли вступний інструктаж з питань охорони праці та стажування на робочому місці.

Термін стажування і допуск до самостійної роботи встановлюється розпорядчим документом по підприємству (структурному підрозділу).

Електрозварник повинен мати ІІ групу з електробезпеки. Надання електрозварнику вищої групи з електробезпеки визначається на кожному підприємстві в залежності від видів робіт і обладнання.

1.3. Електрозварювальні роботи, виконувані на суднах, відносяться до робіт з підвищеною небезпекою, непостійним робочим місцем, значними обсягами робіт, що виконуються в замкнутих і важкодоступних приміщеннях, міждонних і бортових відсіках, форпіку й ахтерпіку, усередині цистерн, танків, бункерів, з риштовань, у колисках.

Для проведення електрозварювальних робіт потрібно попереднє спеціальне навчання і щорічна перевірка знань з питань охорони праці і пожежно-технічному мінімуму.

1.4. Щоденний допуск до роботи оформляється нарядом-допуском на вогневі роботи.

1.5. Залучення жінок до виконання робіт за професією електрозварник усередині замкнутих приміщень, що мають один або два лази розміром у світлі менш 400x600 мм (цистерни, танки, відсіки, котли і т.п.) і до виконання верхолазних робіт не допускається.

1.5. До роботи на висоті допускаються електрозварники, що пройшли медкомісію і визнані придатними до роботи.

Для виконання робіт на висоті понад п'ять метрів без риштувань із запобіжним поясом допускаються зварювальники чоловічої статі, що пройшли спеціальну медичну комісію й одержали допуск на виконання верхолазних робіт.

1.7. Електрозварники повинні проходити обов'язковий медичний огляд не рідше одного разу в 12 місяців.

1.8. Всі електрозварники в процесі роботи повинні пройти навчання з подання першої допомоги потерпілим від нещасних випадків, з правил поведінки при виникненні аварійних ситуацій, володіти прийомами подання першої долікарської допомоги і транспортування потерпілого, знати розташування аптечки і призначення засобів, що містяться в ній, вміти ними користуватися.

1.9. У процесі виробничої діяльності на електрозварника можуть діяти шкідливі і небезпечні виробничі фактори:

- підвищена запиленість і загазованість повітря приміщень усередині судна зварювальними газами, що містять окисли заліза, фтору, вуглецю, марганцю, кремнію й інших речовин вище встановлених санітарними нормами, внаслідок відсутності або неефективної роботи витяжної вентиляції;

- підвищена або знижена температура повітря у внутрішніх приміщеннях судна і корпусних конструкцій у різні часи року внаслідок великої температурної провідності металу корпуса судна;

- підвищений рівень ультрафіолетового, видимого й інфрачервоного випромінювання;

- підвищена напруга в електричному ланцюзі, замикання якого може відбутися через тіло людини в результаті аварії або випадково;

- рухливі частини виробничого устаткування, вироби, заготовки і матеріали, що пересуваються;

- гострі крайки, задирки і шорсткість на поверхнях заготовок, інструментів і устаткування;

- фізичні перевантаження;

- поразка незахищених ділянок шкіри електрозварювальника краплями розплавленого металу, що розприскується із зони дуги і від впливу високої температури зварювальної дуги;

- розташування робочого місця на значній висоті щодо землі (підлоги);

- подразнювальний вплив токсичних продуктів горіння, недоліку кисню в повітрі;

- падіння предметів з висоти.

1.10. У процесі роботи електрозварник повинен дотримуватись правил особистої гігієни і носіння спеціального одягу і спеціального взуття і користуватися іншими засобами індивідуального захисту:

- переодягатися і залишати одяг в побутових приміщеннях;

- питну воду вживати у спеціально обладнаних місцях;

- прийом їжі проводити в спеціально обладнаному приміщенні, обов'язково помивши перед цим руки з милом.

1.11. Електрозварнику спеціальні одяг і взуття й інші засоби індивідуального захисту видаються адміністрацією безкоштовно в складі: костюм брезентовий, черевики шкіряні, рукавиці брезентові, рукавиці діелектричні, шолом захисний і окуляри захисні. При роботі в зимових умовах електрозварник повинен забезпечуватися бавовняними курткою і штанами на утепленій прокладці й утепленими черевиками.

Крім цього спецодягу і спецвзуття для запобігання від ураження електричним струмом електрозварнику видаються рукавиці з крагами, рукавички, виготовлені з іскростійких матеріалів з низькою електропровідністю, калоші і килимки.

Для захисту обличчя й очей електрозварювальники повинні забезпечуватися щитками, масками, світлофільтрами.

1.12. На будуємих і ремонтуємих суднах, а також на території підприємства, де це встановлено правилами внутрішнього розпорядку, необхідно працювати і знаходитися в захисній касці зі струмонепровідного матеріалу.

1.13. При переміщенні навколо судна і по судну необхідно бути уважним, уникаючи імовірності травматизму падаючими зверху предметами або від падіння через прокладені на шляхах переміщення шланги, кабелі й інші лежачі предмети.

1.14. Електрозварник повинен виконувати тільки ту роботу, що доручена адміністрацією і за умови, що безпечні способи її виконання передбачені в технологічному процесі й електрозварник ними володіє.

У сумнівних випадках необхідно звертатися до керівника робіт за роз'ясненнями й уточненнями.

Якщо поряд з основною роботою необхідно в порядку суміщення виконувати й інші роботи, наприклад, стропування і переміщення зварювального устаткування, деталей і інших вантажів, необхідно пройти навчання й освоїти способи безпечного їх виконання, дотримуючись вимог інструкцій з охорони праці для цих робіт, та мати дозвіл на виконання таких робіт.

1.15. У процесі ведення робіт і перебування на території підприємства електрозварники зобов'язані виконувати правила внутрішнього розпорядку, праці і відпочинку.

1.16. Про кожен нещасний випадок потерпілий або свідок нещасного випадку зобов'язаний негайно повідомити керівника робіт чи іншу уповноважену особу підприємства і вжити заходів до подання необхідної допомоги потерпілому.

1.17. Електрозварник при виявленні порушень вимог з охорони праці і пожежної безпеки іншими робітниками або небезпеки для навколишніх повинен попередити порушника про необхідність дотримання вимог, що забезпечують безпеку виконання робіт, а навколишніх - про небезпеку, що загрожує, і повідомити про це керівника робіт.

1.18. Електрозварювальне устаткування (баластові реостати, зварювальні випрямлячі, зварювальні трансформатори) повинні встановлюватися на відкритих частинах судна. У випадку, якщо гранична довжина електрозварювального кабелю не дозволяє виконати цю умову, електрозварювальне устаткування повинно встановлюватися в приміщеннях великого обсягу (ангари, кают-компанії, столові команди і т.п), якщо вони не затіснені й у них не встановлене штатне устаткування.

1.19. Над електрозварювальним устаткуванням, установленим на відкритому повітрі, повинен бути споруджений навіс з негорючого матеріалу для захисту від атмосферних опадів.

1.20. Електрозварник повинен знати і виконувати вимоги цієї Інструкції, а також вимоги інструкцій заводів-виготовлювачів з безпечної експлуатації устаткування, оснащення, інструмента, використовуваних у роботі.

1.21. Електрозварник зобов'язаний:

- піклуватися про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей у процесі виконання будь-яких робіт або під час перебування на території підприємства;

- знати і виконувати вимоги цієї Інструкції, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням і іншими засобами виробництва;

- правильно застосовувати колективні й індивідуальні засоби захисту, дбайливо відноситися до виданого у використання спецодягу, спецвзуттю й іншим засобам індивідуального захисту;

- дотримуватись вимог інструкцій з експлуатації устаткування;

- знати місцезнаходження аптечки і засобів надання долікарської допомоги, первинних засобів пожежегасіння, головних і допоміжних виходів, шляхів евакуації у випадку аварії або пожежі;

- знати номера телефонів медичної установи і пожежної охорони;

- проходити у встановленому законодавством порядку попередні і періодичні медичні огляди.

1.22. Електрозварник повинен знати шляхи евакуації, що ведуть у безпечні зони, порядок оповіщення працюючих про пожежу, розташування телефонів для виклику пожежної охорони, знати зміст і виконувати вказівки засобів наочної агітації (ЗНА) по забезпеченню безпечних умов праці.

1.23. Електрозварник має право одержувати інформацію про шкідливі і небезпечні фактори на робочих місцях і відмовитися від роботи, що доручається, якщо на робочому місці створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя і здоров'я, або для навколишніх людей і природного середовища.

1.24. Електрозварник, що порушує цю Інструкцію, притягується до дисциплінарної відповідальності відповідно до законодавства.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Перед початком роботи зварювальнику необхідно упевнитися, що спецодяг -куртка, штани, рукавиці сухі, без слідів мастил, бензину, гасу, жирів і інших горючих рідин.

Куртку слід одягнути навипуск поверх штанів, манжети рукавів застебнути або підв'язати, взути черевики, штани повинні бути випущені поверх черевиків. У кишенях не повинно бути легкозаймистих предметів (сірників, газових запальничок і інших).

Захисна маска або щиток повинні мати світлофільтр, що забезпечує оптимальні умови роботи, підібраний з урахуванням гостроти зору під час роботи в засобах індивідуального захисту.

Маски, щитки і світлофільтри не повинні мати ушкоджень і щілин. 2.2. Необхідно оглянути місце виконання роботи й очистити його від горючих речовин та матеріалів у радіусі, зазначеному в таблиці:

Висота точки зварювання над рівнем палуб або прилягаючої території, м

0-2

Понад

2

3

4

6

8

10

Понад 10

Мінімальний радіус зони, м

5

8

9

10

11

12

13

14

Конструкції, що знаходяться в межах зазначених радіусів, у яких використані горючі матеріали й устаткування, повинні бути захищені від улучення на них іскор і крапель розплавленого металу металевими екранами, покривалами з негорючого матеріалу або іншим способом, у разі потреби политі водою.

З метою виключення влучення іскор і крапель розплавленого металу в сусідні приміщення, де є горюче середовище й устаткування, всі оглядові, вентиляційні, монтажні і технологічні отвори повинні бути закриті негорючими матеріалами.

2.3. Переконатися, що настили риштувань щільні і добре закріплені, мають огородження висотою не менш 1,2 м, що складається з поручня, проміжного горизонтального елемента й окантовки настилу висотою не менш 150 мм.

Деревина риштувань має вогнезахисне просочення.

При відсутності вогнезахисного просочення на період роботи необхідно місця можливого розльоту іскор і крапель розплавленого металу (див. п. 2.2.) закрити негорючим матеріалом, або передбачити інші заходи щодо забезпечення пожежобезпеки, погоджені з органами пожежного нагляду.

Риштування повинні бути відповідної вантажопідйомності з позначенням припустимого навантаження і бути прийняті комісією по акту.