ПОГОДЖЕНО

Держнаглядохоронпраці України лист від 26.07. 04 № 07-01-05/4718

ЗАТВЕРДЖЕНО

ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України» Наказ від 30 07. 04 № 180

ПОГОДЖЕНО

Національний науково-дослідний інститут охорони праці лист від 19.07.04. №420

ПОГОДЖЕНО

НАК «Нафтогаз України» лист від 27.07. 04 № 15/3-361

ПІ 1.1. 23-318-2004

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ ГАЗОНЕБЕЗПЕЧНИХ РОБІТ

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

під час виконання газонебезпечних робіт

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ.

1.1. Ця Примірна інструкція розроблена у відповідності до «Правил безпеки систем газопостачання України», «Типової інструкції по організації безпечного виконання газонебезпечних робіт», «Типової інструкції по організації безпечного виконання вогневих робіт на вибухонебезпечних та вибухопожежонебезпечних об'єктах», «Правил пожежної безпеки в Україні».

1.2. Інструкція містить вимоги до організації і документального оформлення виконання газонебезпечних робіт, визначає обов'язки та відповідальність керівників і виконавців цих робіт, встановлює порядок підготовки і безпосереднього їх виконання, визначає основні заходи з забезпечення безпеки виконання газонебезпечних робіт, в тому числі робіт, що пов'язані з перебуванням людей в середині апаратів, ємностей, колодязів, тунелів і іншого аналогічного обладнання та споруд.

1.3. Дана інструкція обов'язкова для виконання працівниками всіх управлінь по експлуатації газового господарства, що виконують газонебезпечні роботи.

1.4. Сторонні організації під час виконання газонебезпечних робіт на об'єктах, що експлуатуються або обслуговуються газовими господарствами, зобов'язані керуватись вимогами даної інструкції.

1.5. До газонебезпечних робіт відносяться роботи, пов'язані з оглядом, очисткою, ремонтом, розгерметизацією технологічного обладнання, комунікацій, в тому числі роботи всередині ємностей, з виконанням яких не виключена можливість виділення в робочу зону вибухопожежонебезпечних або шкідливих випарів, газів і інших речовин, що здатні викликати вибух, загоряння, шкідливу дію на організм людини, а також роботи в умовах недостачі кисню (нижче 20% об'ємних).

1.6. Перелік газонебезпечних робіт, що виконуються структурними підрозділами під час експлуатації або обслуговуванні газового господарства, має бути затверджений наказом керівника організації.

1.7. В управліннях з експлуатації газового господарства для кожної дільниці, служби слід складати свій перелік газонебезпечних робіт.

1.8. Перелік газонебезпечних робіт розробляється начальниками служб, дільниць, погоджується з інженером по охороні праці, затверджується головним інженером управління.

1.9. На виконання газонебезпечних робіт оформляється наряд-допуск по формі згідно з додатком 40 до «Правил безпеки систем газопостачання України».

1.10. Газонебезпечні роботи, що періодично повторюються, є невід'ємною частиною технологічного процесу, характеризуються аналогічними умовами їх проведення, постійністю місця і характеру робіт, визначеним складом виконавців, можуть виконуватись без оформлення наряду допуску, але обов'язково реєструються в спецжурналі обліку газонебезпечних робіт. Журнал слід прошнурувати і скріпти печаткою, а сторінки пронумеровати. Термін зберігання журналу - не менше 3-х місяців з дня його закінчення.

Газонебезпечні роботи, пов'язані з попередженням розвитку аварійних ситуацій і необхідністю локалізації аварій, проводяться у відповідності з планами локалізації і ліквідації аварій.

1.11. Газонебезпечні роботи, що виконуються по наряду - допуску, як правило, слід виконувати в денний час. У виняткових випадках виконання невідкладних газонебезпечних робіт може бути дозволено в темний час доби. При цьому слід передбачати додаткові заходи щодо безпечного виконання робіт, що враховують умови їх проведення в темний час доби.

1.12. До виконання газонебезпечних робіт допускаються особи не молодші 18 років, що пройшли медичний огляд у встановленому порядку і не мають протипоказань до виконання даного виду робіт володіють безпечними методами і прийомами роботи, з проходженням стажування не менше 10 робочих днів, вміють користуватись засобами індивідуального захисту, вміють надавати долікарняну медичну допомогу потерпілим і пройшли перевірку знань постійно-діючою екзаменаційною комісією управління газового господарства, а також мають допуск до виконання даного виду газонебезпечних робіт.

Повторну перевірку знань безпечного виконання газонебезпечних робіт робітники, що їх виконують, повинні проходити не рідше одного разу в 12 місяців. Крім цього вони проходять інструктажі:

- вступний - під час прийому на роботу;

- первинний на робочому місці - при допуску до роботи;

- повторний - не рідше ніж через три місяці;

- цільовий - при виконанні робіт по наряд-допуску;

- позаплановий - при зміні технології і умов праці, а також після виявлення випадків застосування небезпечних, прийомів в роботі, неправильного і невмілого користування засобами індивідуального захисту (надалі - 313).

1.13. Газонебезпечні роботи слід виконувати під керівництвом інженерно-технічного працівника, який знає порядок підготовки і правила проведення цих робіт.

1.14. Відповідальність і обов'язки керівників та виконавців газонебезпечних робіт:

1.14.1.Головний інженер управління по експлуатації газового господарства (УЕГГ) несе відповідальність за організацію безпечного виконання газонебезпечних робіт в цілому по управлінню.

1.14.2.Головному інженеру слід:

- організувати роботу по-забезпеченню виконання вимог даної інструкції в цілому по управлінню;

- забезпечити створення учбово-тренувальних полігонів і тренажерів для навчання безпечним методам виконання газонебезпечних робіт.

1.14.3. Відповідальність за організацію безпечного виконання газонебезпечних робіт в службі, дільниці управління несе начальник служби, дільниці УЕГГ.

1.14.4. Начальнику служби, дільниці УЕГГ слід:

- організувати розробку заходів з підготовки та безпечною виконання газонебезпечної роботи і забезпечити їх виконання;

- призначити із спеціалістів управління відповідного за підготовку і відповідального за виконання робіт, що знають порядок та правила виконання робіт;

- разом з відповідальними за виконання газонебезпечної роботи визначити засоби індивідуального захисту, склад виконавців і режим роботи (тривалість перебування в засобах захисту, перерви в роботі, періодичність відбору проб повітря і т.ін.).

1.14.5. Майстер служби, дільниці УЕГГ несе відповідальність за правильність схеми відключення обладнання і комунікацій, на яких буде виконуватись газонебезпечна робота, а також виключити можливість впливу на працюючих інших комунікацій, правильність та повноту прийнятих заходів безпеки, а також за допуск робітників до виконання підготовчих робіт і безпосереднього виконання газонебезпечних робіт.

1.14.6. Майстер служби, дільниці УЕГГ зобов'язаний:

- забезпечити можливість безпечного виконання підготовчих робіт і самих газонебезпечних робіт;

- попередити аварійну службу та інший експлуатаційний персонал про виконання газонебезпечних робіт та зробити відповідальний запис в журналі прийому-здачі змін;

- провести разом з відповідальним за виконання газонебезпечних робіт інструктаж робітників сторонніх служб і організацій про основні небезпеки та шкідливості, що є в даному цеху, службі на даному об'єкті;

- перевірити готовність об'єкта до виконання газонебезпечних робіт, а також повноту та якість виконання цих робіт по їх закінченні;

- поставити до відома відповідального за виконання газонебезпечної роботи та виконавців про можливі відхилення виробничих процесів, при яких газонебезпечні роботи можуть бути припинені.

1.14.7. Відповідальний за виконання підготовчих робіт несе відповідальність за правильність та надійність відключення (у випадку необхідності) дільниці виконання газонебезпечних робіт та виконання заходів безпеки, що передбачені в наряді-допуску або в журналі обліку газонебезпечних робіт, що виконуються без оформлення наряду-допуску.

1.14.8. Відповідальному за виконання підготовчих робіт слід:

- починати роботу тільки після погодження з майстром служби, що керує виробничими процесами на об'єкті, де передбачається виконання газонебезпечних робіт;

- забезпечити послідовність та повноту виконання заходів, що передбачені в наряді-допуску або в журналі обліку газонебезпечних робіт, які виконуються без наряду-допуску;

- забезпечувати проведення аналізу повітряного середовища на місці робіт після виконання підготовчих заходів;

- після закінчення підготовчої роботи перевіряти її повноту та якість і здавати об'єкт відповідальному за виконання газонебезпечної роботи;

- доводити до відома відповідального за виконання газонебезпечної роботи та виконавців про специфічні особливості виробничих процесів об'єкту та характерних небезпеках, що можуть виникати під час виконання робіт.

1.14.9. Відповідальний за виконання газонебезпечних робіт несе відповідальність за правильність та повноту проведених заходів безпеки, за достатню кваліфікацію осіб, що призначені виконавцями робіт, за повноту та якість їх інструктажу, за технічне керівництво роботою та дотримання працюючими заходів безпеки.

1.14.10. Відповідальному за виконання газонебезпечної роботи слід: разом з відповідальним за підготовку об'єкта перевірити повноту

виконання підготовчих заходів, готовність об'єкта до виконання робіт;

перевірити у виконавців наявність та справність засобів індивідуального захисту, інструменту, облаштування, їх відповідальність характеру виконуваних робіт;

- провести інструктаж виконавцям з правил безпечного виконання робіт та порядок евакуації потерпілого з небезпечної зони у разі нещасного випадку;

- повідомляти про готовність об'єкта та виконавців до виконання робіт АДС та керівництво управління;

- після отримання підтвердження на виконання газонебезпечних робіт від керівництва управління давати вказівки виконавцям приступати до роботи;

- контролювати виконання заходів, що передбачені в наряді - допуску або в інструкціях по видах робіт;

- забезпечувати послідовність і режим виконання газонебезпечної роботи;

- забезпечувати контроль за станом повітряного середовища;

- вживати заходи, що виключають допуск до місця виконання газонебезпечної роботи осіб, які не зайняті її виконанням;

- у разі виникнення небезпеки або погіршення самопочуття виконавців негайно припиняти виконання робіт, повідомити про це керівництво управління і вжити необхідні заходи щодо забезпечення безпеки робіт;

- по закінченні регламентованих перерв пересвідчуватись, що умови безпечного виконання робіт не змінились. Не допускати відновлення робіт у разі виявлення зміни умов їх безпечного виконання;

- по закінченні роботи перевіряти повноту та якість виконаної роботи і закривати наряд-допуск.

1.13.11. Виконавці газонебезпечних робіт несуть відповідальність за виконання всіх заходів безпеки, що передбачені в наряді - допуску або в інструкціях по видах робіт, які реєструються в журналі обліку газонебезпечних робіт і виконуються без наряду - допуску.

1.13.12. Виконавцям газонебезпечних робіт слід:

- пройти інструктаж щодо безпечного виконання робіт і підписатись в наряді-допуску;

- ознайомитися з умовами, характером та об'ємом робіт на місці їх виконання;

- виконувати тільки ту роботу, яка вказана в наряді-допуску;

- приступати до виконання робіт тільки за вказівкою відповідального за виконання цієї роботи;

- застосовувати засоби захисту і дотримуватись заходів безпеки, що передбачені нарядом-допуском;

знати прикмети отруєння шкідливими речовинами, місця розташування засобів зв'язку і сигналізації, порядок евакуації потерпілих із небезпечної зони;

вміти надавати першу долікарняну допомогу потерпілим і користуватись засобами індивідуального захисту, рятівним спорядженням та інструментом;

- слідкувати за станом здоров'я співробітників, надавати їм необхідну допомогу.

У разі погіршення власного самопочуття або виявлення ознак недомагання у співробітників, роботу припиняти і негайно повідомити про це відповідального за виконання робіт;

- припинити роботи у разі виникнення небезпечної ситуації, а також на вимогу відповідального за виконання робіт, начальника служби об'єкту, на якому виконується газонебезпечні роботи, представників інспектуючих органів, працівників відділу охорони праці;

- після закінчення робіт привести в порядок місце виконання робіт, прибрати інструмент, пристрої, 313 і т.п.

1.14. У разі призначення в наряді-допуску відповідальним за підготовку та виконання газонебезпечних робіт майстра, старшого майстра служби управління, на об'єктах якої передбачено виконання газонебезпечних робіт, на нього покладаються, крім своїх обов'язків, і обов'язки та відповідальність відповідальних за підготовку та виконання газонебезпечних робіт, що вказані в п.п. 1.13.8-1.13.10 даної інструкції.

1.15. Порядок оформлення документації на виконання газонебезпечних робіт.

1.15.1. Наряд-допуск підписується начальником дільниці, служби, на обслуговуваємому об'єкті якого будуть виконуватись газонебезпечні роботи, якому наказом по управлінню з експлуатації газового господарства надано право видачи наряду-допуску на виконання газонебезпечних робіт.

1.15.2. Особи, що підписали наряд-допуск, несуть відповідальність за правильність і повноту розроблених заходів з підготовки та виконання

газонебезпечних робіт, вказаних в наряді-допуску, а також за достатню кваліфікацію осіб, що внесені в наряд-допуск керівниками і виконавцями газонебезпечних робіт.