ПОГОДЖЕНО

Держнаглядохоронпраці України лист від 26.07. 04 № 07-01-05/4718

ЗАТВЕРДЖЕНО

ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України» Наказ від 30 07. 04 № 180

ПОГОДЖЕНО

Національний науково-дослідний інститут охорони праці лист від 19.07.04. №420

ПОГОДЖЕНО

НАК «Нафтогаз України» лист від 27.07. 04 № 15/3-361

П L 1.1. 23-310-2004

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДЛЯ ЕЛЕКТРОМОНТЕРА З РЕМОНТУ АПРАТУРИ РЕЛЕЙНОГО

ЗАХИСТУ ТА АВТОМАТИКИ

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для електромонтера з ремонту апаратури релейного захисту

та автоматики

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Ця Примірна інструкція поширюється на працівників, які працюють за професією електромонтера з ремонту та обслуговування апаратури релейного захисту та автоматики (далі електромонтер) на підприємствах газопостачання та газифікації.

1.2. До роботи електромонтером допускаються особи не молодше 18 років, пройшли медичний огляд, мають відповідну кваліфікацію, мають необхідні навики в роботі, пройшли вступний інструктаж з охорони праці та первинний інструктаж на робочому місці.

1.3. До самостійної роботи допускаються електромонтери, які мають групу з електробезпеки не нижче III.

До самостійної роботи електромонтери допускаються наказом роботодавця після проходження стажування протягом 2-15 змін під керівництвом досвідченого спеціаліста.

1.4. Електромонтер повинен:

- виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку;

- користуватись спецодягом та засобами індивідуального захисту;

- виконувати тільки ту роботу, яка доручена керівником робіт і по якій проінструктований;

-вміти подавати першу долікарняну медичну допомогу потерпілим від нещасних випадків;

- вміти користуватись первинними засобами пожежегасіння;

- не допускати в робочу зону сторонніх осіб;

- пам'ятати, про особисту відповідальність за виконання вимог цієї інструкції.

1.5. Основні шкідливі та небезпечні фактори, які діють на електромонтера:

- ураження електрострумом;

- падіння з висоти; – опіки;

- захаращеність робочої зони;

- недостатнє освітлення робочої зони;

- загазованість робочої зони.

1.6. Електромонтер забезпечується безкоштовно спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами 313 згідно з типовими галузевими нормами:

- комбінезон бавовняний – 12 місяців;

- черевики шкіряні – 12 місяців;

- рукавиці діелектричні – чергові;

- діелектричні килимки, захисні каски і окуляри - до зносу;

- інструмент з ізольованими ручками – черговий;

- показник напруги до 1000 В і понад 1000 В – черговий;

- калоші діелектричні – чергові.

1.7. Колективним договором по підприємству може бути передбачена видача спецодягу, спецвзуття та іншими 313 понад встановлені норми, якщо фактичні умови праці вимагають їх застосування.

1.8. Електромонтеру слід користуватись такими засобами захисту: діелектричними рукавичками, килимкам і діелектричними калошами, а також інструментами з ізольованими ручками.

1.9. Слід використовувати захисні засоби, які мають клеймо з позначкою дати наступного випробування та напруги.

1.10. Гумові захисні засоби перед їх застосуванням слід оглянути та очистити піл пилу, бруду, а у разі зволоженої поверхні їх слід ретельно витерти і висушити. Не дозволяється застосовувати засоби, які мають проколи і тріщини.

1.11. Електромонтеру не дозволяється користуватись захисними засобами, які не пройшли встановлених випробувань, а також такими, у яких минув строк чергового випробування.

1.12. Періодичні (контрольні) випробування захисних засобів слід проводитися в такі терміни:

- один раз на два роки – ізолюючі кліщі для установок з постійним черговим персоналом;

- один раз на 6 місяців – діелектричні рукавиці;

- один раз на рік – діелектричні калоші;

- один раз на три роки – ізолюючі підставки (огляд).

1.13. Електромонтеру слід знати схему систем релейного захисту та автоматики газового господарства і кожного газорозподільного пункту (далі ГРП), які він обслуговує, вміти регулювати апаратуру, роботи необхідні виміри, вести облік роботи систем із записом у журнал апаратури та мереж зв'язку і знати правила безпеки під час роботи з конкретним обладнанням.

1.14. Роботи на телемеханічних ГРП слід виконувати за графіком бригадою ( не менше двох працівників) під керівництвом керівника робіт.

1.15. Роботи на ГРП слід виконувати згідно з нарядом-допуском.

1.16. Працівники зобов'язані застосовувати засоби індивідуального захисту та дотримуватись правил особистої гігієни.

1.16.1 Для запобігання простудним захворюванням слід стежити, щоб одяг і взуття не були мокрими, уникати протягів, не допускати переохолодження та перегрівання тіла.

1.16.2. Утримувати у чистоті і порядку робоче місце.

1.16.3. Перед кожним прийманням їжі мити руки з милом.

1.16.4. Після користування мастильними матеріалами та іншими небезпечними речовинами обов'язково мити руки теплою водою з милом.

1.16.5. Утримувати спецодяг і спецвзуття у справному стані і чистому вигляді.

1.16.6. Дотримуватись режиму праці і відпочинку.

1.17. У разі погіршення стану здоров'я слід припинити роботу, попередити керівника робіт і звернутися до медичного закладу.

1.18. Особи, що порушують правила внутрішнього розпорядку, інструкції з охорони праці та технологічні притягуються до дисциплінарної та матеріальної відповідальності, якщо їх дії не тягнуть за собою кримінальної відповідальності.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ.

2.1.Одержати наряд-допуск, якщо виконується газонебезпечна робота та пройти інструктаж на робочому місці.

2.2.Електромонтеру перед початком роботи слід надіти спецодяг, у разі потреби спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, перевірити, що захисні засоби пройшли випробування.

2.3. Штепсельні вилки, що застосовуються у мережах з напругою 12 і 25 В не дозволяється використовувати у мережах з більшою номінальною напругою.

2.4. Штепсельні з'єднання на 12 і 25 В мають бути пофарбовані у колір, який різко відрізняється від кольорів штепсельних з'єднань на інші напруги.

2.5. Електроінструмент, переносні лампи, понижуючі трансформатори електромонтер повинен перевіряти один раз на місяць на відсутність замикання на корпус, на цілісність заземлювального проводу, справність ізоляції живлячих проводів.

2.6. Перевірити справність електрообладнання, ручного інструменту, для чого слід впевнитись, що:

- стан ізолюючих підставок, решіток, пускових приладів, заземлення відповідає вимогам безпеки;

- держаки кусачок і плоскогубців ізольовані;

- робоча частина викрутки має бути правильно заточена, а держак міцно насаджений та ізольований;

- гайкові ключі справні і відповідати розміру гайок. Не дозволяється подовжувати ключів трубами. Ручний інструмент слід зберігати в переносному ящику або спеціальній сумці для інструменту.

2.7. Під час робіт в приміщенні ГРП слід застосовувати інструменти з кольорового металу або обміднені, інструменти з чорного металу слід застосовувати тільки густо змащеними солідолом. Перед початком роботи в приміщенні ГРП провітрити його протягом 20 хвилин. Перевірити загазованість приміщення.

2.8. Перед початком роботи з електроінструментами слід перевірити:

- затяжку гвинтів, які кріплять вузли та деталі електроінструменту;

- справність редукторів шляхом їх провертання рукою з вимкненим електроживленням;

- стан щіток колектора;

- стан живлячих проводів або кабелів ( цілісність ізоляції, відсутність переломів тощо);

- справність заземлення.

2.9. Переконатись у справності приладів, що вмикають і вимикають, приладів сигналізації та блокувань.

2.10. Перевірити справність освітлювальних приладів. Відрегулювати місцеве освітлення так, щоб робоча зона була досить освітлена, а світло не сліпило очі.

2.11. Для підготовки робочого місця під час роботи з частковим або повним зняттям напруги слід виконувати такі технічні заходи:

- провести необхідні вимкнення та вжити заходів, що перешкоджають подачу напруги до місця роботи внаслідок помилкового або довільного вмикання комутаційної апаратури (встановити механічний запір приводів вимикачів, рубильників та роз'єднувачів, ізоляційні прокладок в рубильниках);

- вивісити плакати «Не вмикати – працюють люди», «Не вмикати - робота на лінії», «Не відкривати – працюють люди», а у разі необхідності встановити загородження;

- приєднати переносні заземлення заземлювального пристрою; перевірити відсутність напруги на струмовідних частинах, на які має бути накладене заземлення;

- накласти заземлення на струмовідні частини (безпосередньо після перевірки відсутності напруги), ввімкнути заземлювальні ножі або, накласти переносне заземлення;

-огородити робоче місце і вивісити плакати: «Стій – висока напруга!», «Не влізай - уб'є!», «Працювати тут»;

- огороджувати струмоведучі частини, що залишилися під напругою;

2.12. Під час ведення робіт на вимкнутій частині електроустановки заземлення накладається на струмовідні частини фаз з усіх боків, звідки може бути подана напруга, включаючи зворотну трансформацію.

2.13. Накладання заземлення слід виконувати у такій послідовності: спочатку приєднується заземлювальний контакт до заземлення, потім приєднується заземлювальні затискачі до струмоведучих частин.

2.14. Перевірити наявність заземлення електроустановок напругою 220 В і вище (змінного і постійного струму - у всіх випадках) корпусів електрообладнання, встановлених у приміщеннях з підвищеною, і в зовнішніх установок з номінальною напругою вище 25 В змінного струму і 60 В постійного струму, а також встановленого у вибухонебезпечних приміщеннях.

В особливо небезпечних приміщеннях слід користуватися переносними електроприладами напругою не вище 12 В з відповідним рівнем захисту.

2.15. В електроустановках, конструкція яких така, що накладання заземлення небезпечне або неможливе (наприклад, у деяких розподільних ящиках, контрольно-розподільних пристроях окремих типів, тощо), під час підготовки робочого місця слід вжити заходів, які унеможливлюють ураження електричними струмом.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ.

3.1.Перед початком робіт проводиться інструктаж на робочому місці з підписом особи, яка проводила інструктаж та підписом усіх проінструктованих.

3.2. Роботи слід виконувати під керівництвом особи, відповідальної за проведення робіт.

3.3. Роботи з технічного обслуговування та ремонт релейного захисту і автоматики пов'язані з виконанням газонебезпечних робіт виконується за нарядом-допуском.

3.4. Дозволяється проведення робіт без зняття напруги в електроустановках напругою до 1000 В тільки під безпосереднім керівництвом особи, відповідальної за проведення робіт з дотриманням таких вимог:

- роботи слід виконувати не менше ніж двома електромонтерами;

- працювати в діелектричних калошах або стоячи на ізолювальній основі (ізолювальній підставці);

- користуватись інструментом з ізольованими держаками (у викруток, крім того, має бути ізольований стержень). У разі відсутності такого інструменту необхідно застосовувати діелектричні рукавиці;

- обгородити сусідні струмоведучі частини під напругою, до яких можливий випадковий дотик;

- працювати з опущеними і застебнутими біля кистів рук рукавами одягу та в головному уборі.

3.5. Не дозволяється підчас роботи під напругою застосування ножівок, напилків і металевих метрів.

Під час роботи ручним інструментом не дозволяється класти його на електропроводи та обладнання.

3.6. Не дозволяється залишати незаізольовані кінці електрокабеля, проводів, демонтованого обладнання.

3.7. Роботи на висоті слід виконувати з дотриманням вимог безпеки, викладених в інструкції з охорони праці під час виконання робіт на висоті.

Металеві драбини мають використовуватися тільки із ізольованими підставками і прокладками.

3.8. Виконувати роботу з приставних драбин дозволяється за умови, що вони випробувані та мають відповідну бирку. Робота з драбини виконується двома працівниками, один з яких підтримує драбину.

Драбина не має прогинатись під вагою електромонтера.

Розсувні драбини мають бути міцно з'єднанні між собою гаками, що не допускають довільного розсування під час роботи.

Драбини, приставлені до трубопроводів, слід використовувати такі, що мають на верхніх кінцях спеціальні ізольовані гаки для захвата за трубу.

3.9. Вмикання і вимикання, які проводяться на розподільних щитах, робота з приставних драбин і риштувань, а також там, де ці операції через місцеві умови утрудненні, мають виконувати двоє електромонтерів, з яких один повинен мати кваліфікаційну групу не нижче 4.

3.10. Після вимикання апаратури слід розрядити електричні ємності або приступати до роботи через 2 хвилини після їх вимкнення.

3.11. Щоб унеможливити трансформацію напруги з низької сторони на високу, слід вимкнути вимірювальні трансформатори з низької сторони.

3.12. У разі роботи з пошкодженими абонентськими мережами переконатися у відсутності сторонньої напруги за допомогою приладів.

3.13. Після короткострокової перерви робоче місце слід перевірити чи не порушені заходи безпеки вимикання, попереджувальні плакати, зняті запобіжники тощо.

Без попередньої перевірки не дозволяється приступати до роботи.

3.14. Не дозволяється під час роботи у вибухонебезпечних зонах:

- ремонтувати електрообладнання та мережі, що перебувають під напругою;

- експлуатувати електрообладнання з несправним блокуванням кришок апаратів;

- вмикати електроустановку, що автоматично вимкнулась, не з'ясувавши і не усунувши причини її вимкнення;