Міністерство транспорту України

Державна адміністрація залізничного транспорту України

Примірна інструкція з охорони праці для екіпірувальника пунктів екіпірування локомотивних депо

Київ 2003

Узгоджено

Держнаглядохоронпраці

лист від " 29 " грудня 2002 р.

№ 09-03-15/5359

Затверджено

наказ Укрзалізниці

" 15 " січня 2003 р.

№ 9-Ц

Узгоджено ННДІОП

лист від "29" грудня 2002 р.

№ 472

ПІ 5.1.11-212-2003

Примірна інструкція

з охорони праці для екіпірувальника

пунктів екіпірування локомотивних депо

Київ 2003

Зміст

Загальні положення 4

Вимоги безпеки перед початком роботи 5

Вимоги безпеки під час виконання роботи 7

Вимоги безпеки після закінчення роботи 10

Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях 10

1. Загальн і положення.

1.1. Ця Примірна інструкція встановлює основні положення з забезпечення безпечних прийомів праці для працівників, які виконують роботи за професією екіпірувальника локомотивів, тепловозів і дизель-поїздів, пунктів екіпірування в локомотивних депо. Екіпірувальник здійснює: постачання локомотивів водою, паливом, дизельним маслом з використанням обладнання, пристроїв та інструменту; постачання локомотивів піском через бункери з естакад, що подають пісок.

1.2. До самостійної роботи екіпірувальником допускаються особи, які:

- досягли 18 річного віку і мають відповідну кваліфікацію;

- пройшли медичний огляд у встановленому порядку та не мають медичних протипоказань;

- пройшли спеціальне навчання, вступний та первинний інструктаж з охорони праці;

- мають групу по електробезпеці не нижче III у разі обслуговування локомотивів під контактним проводом на екіпірувальних позиціях.

1.3. Допущений до самостійної роботи екіпірувальник зобов'язаний:

- знати і виконувати вимоги цієї інструкції;

- дотримуватись в депо і на території вимог забороняючих та попереджуючих знаків, написів і інших сигналів;

- виконувати лише ту роботу, з якої проінструктований і до виконання якої допущений;

- додержуватися зобов'язань щодо охорони праці, передбачених колективним договором (угодою, трудовим договором) та правилами внутрішнього розпорядку;

- утримувати робоче місце в чистоті і порядку;

- палити тільки у встановлених місцях.

1.4. Екіпірувальник повинен вміти надавати першу долікарняну допомогу собі і потерпілим під час нещасних випадків.

1.5. Про всі помічені порушення цієї Інструкції, у тому числі несправності обладнання, інструменту, що створюють небезпеку для життя людей або нещасного випадку, екіпірувальник повинен повідомити керівнику і, якщо це не загрожує його життю і здоров'ю, вжити заходів по їх попередженню.

1.6. Екіпірувальник, винний в порушенні вимог цієї інструкції, притягається до дисциплінарної відповідальності згідно з чинним законодавством України.

1.7. Згідно з Галузевими нормами безплатної видачі спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту робітникам залізниць, підприємств та організацій екіпірувальнику видається:

- під час виконання робіт з заправлення мастилом та маслом локомотивів: костюм лавсано-віскозний з маслонафтозахисним просоченням, черевики шкіряні, рукавиці брезентові, фартух прогумований з нагрудником;

- під час виконання робіт з сушки та подавання піску на локомотив: костюм бавовняний, черевики шкіряні, рукавиці комбіновані, окуляри захисні, респіратор, плащ з обгумованої тканини;

- під час виконання робіт з забезпечення охолодженою водою дизелів тепловозів та дизель-поїздів, а також заливці антинакипину: костюм бавовняний з кислотозахисним просоченням, черевики шкіряні, фартух прогумований, рукавиці гумові, чоботи гумові, рукавиці комбіновані, окуляри захисні;

- під час подавання рідкого палива на локомотив: костюм брезентовий, черевики шкіряні, рукавиці брезентові, фартух прогумований, плащ з обгумованої тканини.

Взимку всім екіпірувальникам додатково видається: теплозахисний костюм, валянки, калоші на валянки.

1.8. Виходячи на колію із приміщення або із-за будівель, що погіршують видимість колії, необхідно попередньо переконатися у відсутності рухомого складу, що рухається по ній.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи.

2.1. Екіпірувальник зобов'язаний підготувати і перевірити спецодяг і засоби індивідуального захисту:

- захисні окуляри - повинні бути з цілими скельцями;

- респіратор - без механічних ушкоджень (розривів, порізів тощо);

- гумові рукавиці, гумові чоботи і прогумований фартух - без порізів і проколів;

- спецодяг - справний без розривів, із усіма ґудзиками.

2.2. Перед виконанням роботи із заправлення локомотива мастилом екіпірувальник повинен одягнути лавсано-віскозний костюм з маслонафтозахисним просочуванням, шкіряні черевики, брезентові рукавиці і прогумований фартух із нагрудником.

Перед виконанням роботи із подачі піску на локомотиви слід одягти бавовняний костюм, шкіряні черевики, комбіновані рукавиці, захисні окуляри, респіратор і плащ із прогумованої тканини.

Перед виконанням роботи з постачання охолоджувальною водою тепловозів і дизель-поїздів і при роботі з її компонентами (антинакипіном, каустиком, нітритом натрію, хромпиком, силікатом натрію) необхідно одягти бавовняний костюм з кислотозахисним просоченням, шкіряні черевики, прогумований фартух, гумові рукавички (комбіновані рукавиці) і захисні окуляри.

Перед роботою по подачі палива на тепловоз екіпірувальник повинен одягнути брезентовий костюм, шкіряні черевики, брезентові рукавиці, прогумований фартух (плащ із плащ-намету або обгумованої тканини).

У зимових умовах слід використовувати теплозахисний костюм і утеплене взуття.

2.3. Екіпірувальник повинен перевірити:

- наявність і цілісність заземлення заправних колонок, наявність наконечників із неіскроутворюючих матеріалів у роздавальних пістолетів та дотримання інших вимог щодо захисту обладнання від статичної електрики;

- візуально: відсутність напруги в контактній мережі над екіпірувальною позицією, що визначається по сигнальним лампам зеленого кольору, які горять (а також по червоному вогню світлофора перед екіпірувальною позицією), а також завішених на контактну мережу заземлюючих штанг;

- наявність пристроїв для збирання відпрацьованого дизельного масла, неякісного дизельного палива, охолоджувальної води, а також піноутворювача із протипожежної установки.

2.4. Екіпірувальник зобов'язаний:

- проходити по території депо до місця виконання робіт і назад тільки по маршрутах службового проходу;

- проходити уздовж колій по узбіччю або посередині міжколійя, звертаючи особливу увагу на рухомий склад, який рухається по суміжним коліям;

- переходити колії під прямим кутом, переступаючи через рейки і не наступаючи на кінці залізобетонних шпал;

- перед переходом колії, яка зайнята рухомим складом, по перехідним площадкам вагонів, переконатися в справності поручнів, підніжок і підлоги площадки і у відсутності локомотива, вагонів і іншого рухомого складу, що рухаються по суміжних коліях;

- під час сходу з перехідної площадки триматися за поручні і розташовуватись обличчям до вагона, переконавшись у відсутності перешкод до сходу.

2.5. Порядок перевірки стану електроблокувань, які запобігають подачі напруги в контактну мережу при опущених площадках, драбинах обгородженнях, блокувальних запорів екіпірувальних позицій, а також відключення напруги і заземлення контактної мережі встановлюється окремою інструкцією, що діє в депо.

3. Вимога безпеки під час виконання роботи.

3.1. Під час знаходженні біля локомотива екіпірувальник повинен виконувати команди чергового машиніста, що робить маневри.

3.2. Екіпірувальник пункту екіпірування повинен дотримуватись таких вимог:

не обслуговувати і не ремонтувати екіпірувальні пристрої в процесі екіпірування локомотива;

- не підніматися на дах локомотива, який повністю не зайшов на оглядову канаву;

- не знаходитись під час екіпірування локомотива в оглядовій канаві під локомотивом;

- не експлуатувати екіпірувальне обладнання з ознаками підтікання і з

несправною запобіжною апаратурою;

- не виходити на дах (капот) електровоза або вагона, який знаходиться під контактним проводом, коли є напруга в контактній мережі;

- не підніматися через бар'єр або обгороджувальну сітку екіпірувальної площадки з однієї екіпірувальної позиції на іншу;

- не ставати або не сідати на рейки, не ставати між гостряком і рамною рейкою, або в жолоб хрестовин і контррейок на стрілочному переводі;

- не знаходитись на підніжках, драбинах і інших зовнішніх частинах локомотивів при їх русі;

- не переходити (не перебігати) через колію перед рухомим складом, що наближається;

- не підлазити під рухомий склад і не залазити на автозчеп під час переходу через колію;

- не переходити між розчепленими вагонами і локомотивом, якщо відстань між ними менша 10 м;

- не обходити групу вагонів або локомотивів, що стоять на коліях, на відстані менше 5 м від їх автозчепу.

3.3. Екіпірувальник повинен заправляти і зливати охолоджувальну воду дизелів тепловозів і дизель-поїздів за допомогою трубопроводів, шлангів і інших пристроїв, які виключають розливання води.

3.4. Під час роботи з охолоджувальною водою і її компонентами екіпірувальник зобов'язаний:

- не торкатися обличчя і особливо очей руками;

- перед їжею ретельно мити руки;

- не зберігати харчові продукти і не приймати їжу в приміщенні зберігання, приготування хімікатів і охолоджувальної води.

3.5. Видавати охолоджувальну воду і її компоненти дозволяється тільки для заправлення систем охолодження дизелів.

3.6. Не дозволяється заносити в цехи і приміщення депо компоненти для приготування охолоджувальної води і тару з-під них Тара повинна мати маркування про її призначення.

3.7. Приміщення пункту приготування і видачі охолоджувальної води, при необхідності відлучитись, черговий екіпірувальних повинен закривати на замок.

3.8. Сухі компоненти для приготування охолоджувальної води слід вивантажувати, завантажувати і транспортувати у тарі виготовлювача.

3.9. Під час приготування охолоджувальної води і каустика не допускається їх розбризкування. Після заповнення ємкостей необхідно закрити їх щільно кришками.

3.10. Після видачі каустику слід не знімаючи рукавичок, промити їх проточною водою, насухо протерти, зняти з рук і тільки після цього зняти захисні окуляри і фартух

Під час попадання каустику на шкіру його необхідно змити рясним струменем води протягом 5-7 хв. Під час попадання каустику в око слід негайно промити широко розкрите око струменем води протягом 10-30 хв., потім промити 2%-м розчином борної кислоти і звернутися за медичною допомогою.

3.11. Перед підніманням на бункерну площадку, оглядову площадку складу піску або площадку для набору піску необхідно переконатися в справності драбин і обмежувальних поручнів.

3.12. Перед завантаженням локомотива піском необхідно переконатись в надійності кріплення кришок пісочниць і їх ущільнення, у наявності сітки, що фільтрує, а також у тому, що піскозаправний рукав правильно спрямований у пісочницю-

3.13. Пісок слід подавати в торцеві пісочниці тепловозів, знаходячись на площадках, обгороджених перилами або на спеціальних переносних драбинах із поручнями.

3.14. Під час завантаження піску в локомотиви необхідно стежити за тим, щоб внизу, біля локомотива не знаходились люди.

3.15. На деповських коліях виходити з драбин на стаціонарну площадку, яка призначена для набору піску в пісочниці електровоза слід по спеціальним переходам, які закриваються хвіртками з блокувальними замками.

3.16. Під час подачі піску в пісочниці паровоза слід ставати на бічні сходинки котла. Не дозволяється ставати на поручні і трубопроводи.

3.17. Паливні баки тепловозів і дизель-поїздів слід заправляти через роздавальні колонки за допомогою заправних пістолетів.

3.18. Під час постачання локомотивів паливом і маслом екіпірувальник повинен дотримуватися таких вимог:

- заправляти паливні баки тепловозів при не працюючих дизелях;

- не екіпірувати локомотиви паливномастильними матеріалами під час грози;

- не залишати відкритими люки резервуарів, зливні колодязі і лотки;

- не зливати забруднене і відпрацьоване масло у непередбачені для цієї мети місця;

- не зберігати обтиральні матеріали разом із маслом і паливом;

- не користуватись іскроутворюючим інструментом;

- не палити і не застосовувати відкритий вогонь у місцях подачі нафтопродуктів.

3.19. Для перенесення на локомотиви мастильних матеріалів, які витрачаються в невеликих кількостях, необхідно застосовувати спеціальну тару з кришками, які щільно закриваються.

3.20. Роботи з виміру рівня нафтопродуктів, відбору проб і інші, які пов'язані з підніманням на цистерну, слід виконувати на зливальних естакадах в присутності майстра на неелектрифікованих коліях.

4. Вимоги безпеки після закінчення.

4.1. Після закінчення роботи екіпірувальник повинен прибрати спецодяг і захисні засоби у встановлене місце.

4.2. Руки і обличчя слід вимити теплою водою з милом або прийняти душ.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.

Екіпірувальник повинен знати і виконувати інструкцію з ліквідації аварій.