Об'єднання підприємств хлібопекарської

промисловості

"УКРХЛІБПРОМ"

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для оператора устави безтарного зберігання

сировини (з пневматичною подачею борошна)

м. Київ

УЗГОДЖЕНО

Національний науково-дослідний інститут охорони праці (ННДІОП)

15.05.2001 р.

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ об'єднання "Укрхлібпром"

24.05.2001 р. № 5

ПІ 1.8.11-160-2001

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДЛЯ оператора устави

безтарного зберігання

сировини

(з пневматичною подачею борошна)

м. Київ

1. Загальні положення

1.1. Ця інструкція встановлює вимоги з охорони праці для операторів устави безтарного зберігання сировини (операторів) з пневматичною подачею сировини і призначена для навчання методам безпечної роботи і дотриманню вимог охорони праці. Постійне робоче місце оператора складу БЗБ - склад безтарного збереження борошна і відділення виробничих бункерів.

Оператором складу БЗБ виконусться така робота: прийом, збереження, транспортування і підготування до виробництва борошна. Прийом борошна з автоборошневозу з пульта дистанційного управління. Контроль і спостереження за рухом борошна у відповідні силоси й інші ємності і на виробництво. Періодичне вмикання устаткування борошняних ліній у роботу для подачі у виробництво окремих гатунків борошна. Регулювання режиму роботи дозаторів для забезпечення заданих співвідношень борошна різноманітних гатунків. Облік необхідної кількості борошна для забезпечення безперебійного виробничого процесу випічки хліба й іншої продукції. Облік борошна, відпущеного на виробництво, по гатунках.

1.2. До роботи оператора складу БЗБ допускаються особи, які досягли 18-річного віку, пройшли медичне обстеження та не мають медичних протипоказань, вступний інструктаж, спеціальне навчання, перевірку знань у постійнодіючий комісії з питань охорони праці, первинний інструктаж, стажування для придбання навичок безпечного ведення виробничих процесів протягом 2-15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи), мають І кваліфікаційну групу допуску з електробезпеки.

1.3. Оператор складу БЗБ зобов'язаний:

- додержувати зобов'язань щодо охорони праці, передбачених колективним договором (угодою, трудовим договором) та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства;

- проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди;

- співробітничати з власником у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто вживати посильних заходів щодо усунення будь-якої виробничої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров'ю або людей, які його оточують, і навколишньому природному середовищу, повідомляти про небезпеку свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу;

- утримувати в устроїв, провідників, що заземлюють на продуктопроводах.

- дотримувати встановленого протипожежного режиму; не користуватися відкритим вопнем.

- вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим при нещасних випадках;

- знати і виконувати вамопа даної інструкції, правила виробничої санітарії, правила поводження з машинами, устаткуванням і іншими засобами виробництва;

- не знаходитися на території в нетверезому стані, не вживати спиртні напої та наркотичні речовини;

- курити і приймати їжу тільки в спеціально відведених місцях (зазначити конкретно);

- знати та виконувати технологічні процеси виробництва хлібобулочних виробів, умови збереження і транспортування борошна, державні стандарти на основну сировину (борошно), методи оцінки якості борошна, устрій усіх механізмів і приладів установки безтарного збереження і механічного транспортування борошна.

Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо

створилася виробнича ситуація небезпечна для його життя чи

здоров'я, або для людей, які його оточують і навколишнього

середовища.

1.4. У роботі оператора складу БЗБ із пневматичною подачею

борошна можуть мати місце такі небезпечні виробничі чинники:

1.4.1. Підвищена запиленість робочої зони.

Склад БЗБ відноситься до категорії вибухонебезпечних (Б - по ДБН, В-ІІа по ПУЕ). Вибух може відбутися за умови наявності в складі борошняного пилу, що при переході в зважений стан створює вибухонебезпечну концентрацію (більш 20 мг/м3) і джерела загоряння: іскри, відкритого вопню, нафітих до температури запалення деталей, що труться і інших.

1.4.2. Електричний струм на поверхні устаткування при пошкодженні ізоляції обмоток двигунів, електропроводки. Крім того на поверхні устаткування, продуктопроводів можуть накопичуватися заряди статичної електрики, що утворюються при терті продукту об стінки. Статична напруга може досягати до 20 тис. вольт яка є небезпечною для працюючого, а розряд може ініціювати вибух.

1.4.3. Деталі устаткування, що рухаються і обертаються: муфти, вали, шківи - які можуть захопити і намотати одяг, волосся; шнеки і лопасті живильників, де в місцях набігання ребра шнеку і лопасті на ребра отворів корпуса утворюється зона зрізу, при попаданні в яку можлива ампутація кінцівок (пальців, рук і ін.).

1.4.4. Затягування в сипучу сировину при попаданні в силос.

заповнений борошном.

1.4.5. Падіння на підлозі або інших шляхах переміщення.

1.4.6. Падіння предметів і інструментів із висоти.

1.4.7. Розриви продуктопроводів або інших ємностей, що працюють під тиском.

1.5. Шкідливі виробничі чинники:

1.5.1. Підвищена концентрація борошняного пилу (понад 6 мг/м^), що може викликати алергію або пневмоконіози.

1.5.2. Знижена температура повітря в зимовий період року.

1.5.3. Недостатня освітленість на робочому місці.

Шкідливі та небезпечні фактори конкретизуються згідно результатів атестації робочих місць.

1.6. Для запобігання впливу небезпечних і шкідливих виробничих фаіаорів передбачено наступне:

1.6.1. Електроустаткування в складі БЗБ повинно бути виконано у герметичному (вибухонебезпечному) виконанні. Його експлуатація з відкритими клемними коробками або знятими плафонами світильників не допускається. Для недопущення накопичення пилу забезпечується герметизація продуктопроводів, на бункерах встановлюються фільтри. Для недопущення виникнення іскор при ударах окремих елементів вони виконуються із матеріалів, що не утворюють іскор. Не проводяться будь-які вогневі роботи і не використовується відкритий вогонь в складі, за винятком окремих випадків виконання цих робіт по нарядах-допусках.

1.6.2. Захист від ураження електрострумом забезпечується захисним заземленням - зануленням усіх конструкцій, що при несправності можуть виявитися під напругою, а також усі об'єкти і вузли устаткування, де може накопичуватися статична електрика. Вся електротехнічна апаратура закрита спеціальними запорами, відчиняти які повинні тільки особи електротехнічного персоналу.

1.6.3. Всі деталі, що обертаються і робочі органи закриваються огородженнями. Відкриті приймальні патрубки живильників закриті решітками.

1.6.4. Для захисту від попадання в силос всі люки наглухо закриваються захисними решітками, відчиняти які без необхідності не допускається.

1.6.5. Падіння на підлозі попереджується покриттям підлоги матеріалами, що не створюють можливість сковзання та використанням спеціального взуття, прибиранням речовин, що викликають ковзання і сторонніх предметів зі шляхів переміщення.

1.6.6. Для попередження падіння з висоти всі площадки, східці

обладнуються огородженнями. При обслуговуванні

устаткування на висоті повинні використовуватися передбачені для цього спеціальні пересувні засоби (підмостки, драбини тощо), не використовувати для цього випадкові предмети.

1.6.7. Для недопущення падіння предметів із висоти передбачена відбортовка на всіх площадках, східцях.

1.6.8. Для недопущення переохолодження в зимовий період року операторам видається чергова куртка на утепленій підкладці.

1.7. Робоче місце оператора складу БЗБ повинно бути добре освітлено.

1.8. Виконуйте такі правила особистої гігієни:

— залишайте всі особисті речі і верхній одяг у влаштованих для цього місцях;

— приймайте їжу тільки у спеціально влаштованих для цього місцях.

— при відвідуванні туалету залишайте санодяг у тамбурі, при виході — вимийте руки водою, ополосніть дезінфікуючим розчином і водою.

1.9. При отриманні травми треба негайно звернутися в медпункт і повідомити свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу про нещасний випадок, що трапився, і причини, що викликали травму. При травмі співробітників надати допомогу, повідомити у медпункт.

1.10. Оператор складу БЗБ повинний користуватися виданим йому санітарним одягом (х/б халат, ковпак або косинка, тапочки), брудний одяг вчасно здавати в прання.

1.11. За порушення вимог даної інструкції працівник притягається до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної та кримінальної відповідальності згідно з законодавством України.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи. Прийом і здавання зміни при безупинній роботі провадиться за 15 хвилин до початку зміни. Приступаючи до роботи:

2.1. Одягніть санодяг і призведіть його в порядок, сховайте волосся під головний убір.

2.2. Огляньте пульт управління, приберіть непотрібні предмети на робочому місці.

2.3. Перед початком роботи переконайтеся в:

2.3.1. Нормальній роботі механізмів (на звук і візуально)

2.3.2. Наявності і справності огороджень обертових механізмів і небезпечних зон. 2.3.3.Справності і цілісності пускової апаратури, сигнальних

2.3.4. Наявності засобів підмащування для роботи на висоті.

2.3.5. Відсутності розсипів, великих відкладень пилу, протікання продукту з трубопроводів і устаткування.

2.3.6. Справність контрольно-вимірювальних приладів -манометрів для контролю тиску повітря в системі. Вони не повинні мати прострочений термін перевірки (дата на клеймі), механічних ушкоджень. Якщо в манометрі розбито скло, відсутня риска фанично припустимого тиску, обертається циферблат, витута або при відсутності тиску стрілка не повертається на "О", він підлягає заміні. Перед манометром повинний стояти трьохходовий кран для перевірки його справності, за допомогою якого поворотом ручки спочатку з'єднати трубопровід з атмосферою для продування, а потім від'єднати манометр від системи. При цьому стрілка повинна стати на позначку "О".

2.3.7. Перевірити справність системи сигналізації, вентиляції та освітлення.

2.3.8. Перевірити наявність та справність первинних засобів пожежогасіння.

2.4. При виявленні несправностей і відмов устаткування, не приступайте до роботи, повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу. Не виконувати самостійно ремонт, наладку устаткування.

3. Вимоги безпеки під час роботи.

3.1. Щоб запобігти травмуванню і виникненню травмонебезпечних ситуацій, треба додержуватися таких вимог:

- не залишайте працююче устаткування без нагляду і не допускайте до роботи на ньому сторонніх осіб, без дозволу керівника;

- працюйте на справному устаткуванні, при виявленні несправностей повідомте безпосереднього керівника робіт;

- не працюйте на устаткуванні зі знятими або не справними захисними засобами травмонебезпечних зон;

- не відчиняйте дверці електрошаф і не ремонтуйте електроустаткування, не наступайте на електропроводи;

- не включати устаткування при обірваних або видимих пошкодженнях захисного заземлення (занулення);

- не виконуйте роботи, які не входять у ваші обов'язки;

3.2. Перед пуском борошна у виробничі бункера, перевірте наявність вільного обсягу в них, установіть перемикачі напрямку борошна в положення, що забезпечує надходження борошна у відповідний бункер.

3.3. Для запобігання завалів борошна в продуктопроводах, при пуску спочатку зробіть продування лінії від живильника до ємності, а потім здійснюйте завантаження борошна; при зупинці припиніть подачу борошна і зробіть продування до повного звільнення лінії.

3.4. При прийманні борошна з автоборошновозу перевірте справність заземлення шланга, живильної коробки. Всі інші операції виконуються водієм.

3.5. При необхідності використання ударного інструмента (молотка, кувалди) застосовуйте такі що не утворюють іскор.

3.6. Виявивши обірвані або погано заземлені провідники устроїв, що заземлюють, повідомте про це свого безпосереднього керівника або електрика.

3.7. Контролюйте періодично:

3.7.1. Нафів підшипників і інших тертьових деталей, їхня температура повинна бути такою, щоб при доторку рука її витримувала. При виявленні надмірного нагрівання деталей, виключіть устаткування і повідомте начальнику зміни.

3.7.2. Тиск повітря в системі. При підвищенні тиску, утворенні пробок або ознаках великого відпливу зупиніть компресор, виявіть причину і повідомте керівництву.

3.8. Тільки з'явиться розсипання треба негайно забезпечити їх прибирання, визначте причину і повідомте керівництву.

3.9. Відбір проб борошна здійснюйте тільки в силосах, що не знаходяться під завантаженням-вивантаженням.

3.10. Не відчиняйте самостійно кришки і решітки силосів і не проникайте усередину. Ця робота відноситься до категорії особливо небезпечних і може виконуватися тільки бригадою при наявності наряду-допуску.

3.11. При необхідності зачищення устаткування, продуктопроводів, зупиніть устаткування, повісьте на пускачах і пульті керування табличку "Не включати, працюють люди". Розбирання-складання устаткування повинне провадитися слюсарем. У тому ж порядку провадиться його наладка або ремонт. Не використовувати відкритий вогонь, не проводити зварювальні роботи. Всі зазначені роботи повинні проводитися з відома керівництва цеху. Пуск устаткування тільки після повного його складання й установки всіх захисних устроїв.