УЗГОДЖЕНО

Національним НДЮП Лист №11 Овід 15.05.2001р.

ЗАТВЕРДЖЕНО

Асоціацією "Укрвогнетрив" Наказ №31 від 16.11.2001р.

ПІ 1.2.10-182-2001

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДЛЯ СУШИЛЬНИКІВ

ВОГНЕТРИВКИХ ПІДПРИЄМСТВ

м.Київ

2

Державний Комітет промислової політики України Асоціація "Укрвогнетрив"

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ СУШИЛЬНИКІВ ВОГНЕТРИВКИХ ПІДПРИЄМСТВ

м.Київ

Вступ

  1. Закон України "Про охорону праці", введений Постановою Верховної Ради у жовтні 1992 року, визначає основні положення щодо реалізації конституційного права громадян на охорону їх життя і здоров'я в процесі трудової діяльності.
  2. Це право закріплюється державною політикою в галузі охорони праці, яка :

признає пріоритет життя і здоров'я працівників;

встановлює повну відповідальність власника за створення безпечних і нешкідливих умов праці;

встановлює єдині нормативи з охорони праці для всіх підприємств, незалежно від форм власності і видів їх діяльності;

здійснює навчання, професійну підготовку і підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці.

  1. Це право підтверджується тим, що при укладенні трудового договору власник повинен проінформувати працівника, під розписку, про умови праці на підприємстві, наявності на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, можливих наслідків їх впливу.
  2. Це право підтверджується можливістю працівника відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров'я або для людей, які його оточують, і навколишнього середовища.
  3. Воно закріплюється правом працівника на пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці:

безплатне лікувально-профілактичне харчування;

оплачувані перерви санітарно- оздоровчого призначення;

скорочення тривалості робочого часу;

додаткову оплачувану відпустку;

пільгову пенсію;

оплату праці у підвищеному розмірі.

  1. На роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов'язаних із забрудненням або здійснюваних у несприятливих температурних умовах, працівникам повинні видаватися безплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, а також змиваючі та знешкоджуючі засоби.
  2. На власника покладаються зобов'язання відшкодування працівникові шкоди, заподіяної йому каліцтвом або іншими ушкодженнями здоров'я, пов'язаними з виконанням трудових обов'язків:

в повному розмірі втраченого заробітку;

сплати потерпілому або членам його родини одноразової допомоги.

8.В свою чергу працівник зобов'язаний:

знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці, правила поводження з машинами і механізмами; користуватися засобами колективного та індивідуального захисту;

додержувати зобов'язання щодо охорони праці, які передбачені колективним договором та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства;

проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди;

співробітничати з власником у справі організації безпечних умов праці;

особисто вживати посильні заходи щодо усунення будь-якої виробничої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров'ю або людям, які його оточують, і навколишньому природньому середовищу;

повідомляти про небезпеку свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу.

1. Загальні положення

  1. Ця примірна інструкція (далі інструкція) розроблена на основі Правил безпеки у вогнетривкому виробництві (ДНАОП 1.2.10-1.08-97), затверджених наказом Державного комітета України по нагляду за охороною праці 18.11.1997 р. № 30, розповсюджується на всі підприємства та організації вогнетривкого виробництва і вогнетривкі цехи металургійних підприємств незалежно від форм власності, визначає загальні права та обов'язки сушильника, а також встановлює порядок виконання робіт.
  2. Кожен сушильник повинен вивчити, знати і виконувати вимоги і положення "Інструкції з охорони праці для сушильників" у повному обсязі; дотримуватися правил внутрішнього трудового розпорядку, який діє на підприємстві; розпорядження і вказівки керівників цеху, якщо останні не суперечать вимогам безпечної організації праці.
  3. Працівник під розписку повинен отримати інструкцію з охорони праці за його професією. Ця інструкція також повинна бути на робочому або спеціально відведеному місці.
  4. Сушильник також повинен знати і виконувати вимоги:

  1. технологічної інструкції;
  2. положення про наряд-допуск;
  3. інструкції про застосування биркової системи;
  4. правил технічної експлуатації обладнання, що обслуговується;
  5. правил безпеки у газовому господарстві;
  6. інструкцій з охорони праці для стропальників і машиніста лафета;
  7. інструкції з охорони праці при обслуговуванні вентиляційних систем;
  8. правил пожежної безпеки;
  9. правил електробезпеки.

1.5. До обов'язків сушильника входить: ведення процесу сушіння у тунельних сушилах, сушильних барабанах і інших сушильних установках;

завантаження матеріалу, виробів, напівфабрикатів у сушильні печі; чистка газопроводів, колосників, патрубків, топок; замір температури у печах; регулювання вологості продукту, розріджування, температури у відповідності до інструкцій; забезпечення заданого теплового режиму та швидкості повітря, пари та газу; нагляд за режимом сушіння і роботою обладнання, механізмів, контрольно-вимірювальних приладів; визначення ступеню готовності виробів, розвантаження їх із сушил, вкладання на вагонетки, транспортування; ведення змінного журналу; виявлення та усунення неполадок у роботі обладнання, що обслуговується.

  1. Для виконання процесу сушіння, в залежності від розряду, сушильник повинен знати: улаштування сушильних печей; види палива; основи технології процесу сушіння; улаштування і технологічну схему ланцюгу і принцип дії апаратів і печі, сушильної установки; порядок включення і регулювання теплогенераторів, електрофільтрів і вентиляторів; марки і якість палива; правила користування контрольно-вимірювальними приладами; основи слюсарної справи.
  2. Експлуатація і технічне обслуговування обладнання повинні проводитися у відповідності до вимог інструкцій, які розроблені згідно експлуатаційної документації розробника з урахуванням місцевих виробничих умов.

  1. До роботи сушильником допускаються особи віком не менш 18 років, які пройшли медичний огляд і визнані здатними для даної роботи. Вони повинні пройти спеціальне навчання за професією, навчання з питань охорони праці, вступний Інструктаж, первинний інструктаж на робочому місці, інструктаж на І групу з електробезпеки, а також, в разі виконання робіт підвищеної небезпеки, спеціальне навчання.
  2. Первинний інструктаж з охорони праці проводиться на робочому місці безпосереднім керівником у формі розмови з показом прийомів безпечного виконання робіт. Після проведення первинного інструктажу працівник, який вперше стає до роботи, розпорядженням начальника цеху прикріплюється до кваліфікованого працівника для практичного навчання. А працівник переведений з іншої дільниці цеху, який не має кваліфікації (посвідчення) сушильника повинен навчатися згідно з затвердженим на підприємстві тематичним планом; працівник, який має кваліфікацію за даною професією при перерві в роботі більш 1 року проходить стажування від 2-х до 15 змін.

  1. Після закінчення навчання працівник повинен пройти перевірку знань з охорони праці комісією під головуванням начальника цеху або його заступника з участю громадського інспектора (уповноваженого) з охорони праці. Лише при виявленні достатніх знань технології і безпечних прийомів праці працівник, рішенням комісії, може бути допущений до самостійної роботи за фахом.
  2. Повторні інструктажі з охорони праці повинні проводитися один раз на квартал, а чергові перевірки знань - раз на 12 місяців з записом у журналі реєстрації інструктажів.
  3. Сушильник, який не підтвердив знання інструкції з охорони праці та прийомів безпечного виконання робіт не допускається до самостійної роботи до проведення додаткового інструктажу і додаткової перевірки знань.
  4. Позаплановий та цільовий інструктажі повинні проводитися згідно з вимогами примірного положення про навчання з охорони праці (ДНАОП 0.00-4.12-99).
  5. Сушильник повинен знати план ліквідації аварій щодо частини, яка відноситься до місця його роботи.
  6. Сушильник повинен проходити періодичні (на протязі трудової діяльності) медичні огляди.
  7. По території заводу і цеху працівник повинен прямувати до місця роботи за маршрутом, який вказаний в схемі безпечного пересування. Під час пересування необхідно дотримуватися вимог знаків дорожного руху, як на території заводу, так і за його межами. Залізничні коліії і автомобільні шляхи необхідно переходити лише у встановлених місцях або по спеціальним переходам.
  8. Сушильник також повинен виконувати такі вимоги внутрішнього трудового розпорядку:

перед початком зміни прибути на змінно-зустрічні збори і отримати завдання на виконання робіт;

виконувати тільки ті роботи, які доручені з дотриманням вимог інструкцій з охорони праці;

не ставати до роботи, якщо умови її виконання суперечать інструкції з охорони праці або іншому документу, який регламентує безпечне виконанння робіт;

не допускати на робоче місце осіб, роботи яких не пов'язані з виробництвом;

утримувати своє робоче місце і устаткування в справному стані і чистоті;

не розпивати спиртні напої на робочому місці і на території заводу, не з'являтися на роботу в стані алкогольного та наркотичного оп'яніння.

1.18Сушильник, виявивши порушення, яке може призвести до аваріїабо нещасного випадку, повинен його усунути, а якщо порушення усунути неможливо, треба повідомити про нього безпосереднього керівника.

1.19При отриманні травми, необхідно звернутися в медпункт іповідомити про це майстра. У разі нещасного випадку з товаришем йомунеообхідно надати першу допомогу, повідомити майстра і викликатичергового фельдшера, якщо потерпілий сам не зможе пересуватися.

1.20Сушильник повинен вміти використовувати засобипожежогасіння (пісок, вогнегасники та інші первинні засоби).

1.21. Під час виникнення пожежі необхідно повідомити керівництво цеха, викликати пожежну охорону, а до її прибуття вжити всіх заходів щодо

ліквідації пожежі своїми силами, діючи відповідно до інструкції щодо протипожежної безпеки.

1.22.Під час загоряння електропроводів, приладів, електрообладнанняїх необхідно вимкнути від мережі і гасити сухим піском або порошковимивогнегасниками,повідомивши адміністрацію цеху.

При загорянні пальне-мастильних речовин неможливо гасити полум'я водою. Для цього необхідно використовувати землю, пісок, вогнегасники.

  1. Палити дозволяється в спеціально відведених для цього місцях, де повинні знаходитися баки з водою або піском.
  2. Основними небезпечними виробничими чинниками на дільниці сушіння є: електричний струм; викидання продуктів горіння; підвищена температура поверхонь сушильних установок; обладнання, що рухається (вагонетки, електролафети, електронавантажувачі, мостові крани).
  3. Основними шкідливими виробничими чинниками є: підвищена запиленість та загазованість повітря робочої зони; підвищені рівні шуму та вібрації на робочому місці; підвищена температура і вологість повітря. Останні можуть викликати професійні захворювання.
  4. Сушильник повинен працювати тільки у встановленому за нормою та згідно з колективним договором, діючим на підприємстві, спецодязі:

1.26.1костюмі бавовняному згідно з ГОСТ 27575-87;

1.26.2черевиках шкіряних згідно з ГОСТ 28507-90;

Під час роботи також необхідно використовувати засоби індивідуального захисту:

  1. рукавиці комбіновані згідно з ГОСТ 12.4.010-75;
  2. каску захисну згідно з ГОСТ 12.4.087-80 (при необхідності);
  3. окуляри захисні згідно з ГОСТ 12.4.013-85;
  4. респіратори протипилові.

Працювати без засобів індивідуального захисту не допустимо.

  1. Спецодяг повинен відповідати розміру, росту сушильника. Вільно облягати тіло, не заважати рухам і виконанню робіт, куртка і штани повинні бути застебнуті на усі ґудзики.
  2. Сушильник повинен дотримуватися правил особистої гігієни: після забруднення мити руки милом, приймати їжу у їдальні, буфеті або в спеціально відведеному місці; після роботи користуватися лазнею; стежити за чистотою і охайністю спецодягу тощо.

1.29.Особи, винні у порушенні вимог безпеки, що наведені в ційінструкції, несуть дисциплінарну, адміністративну, матеріальну абокримінальну відповідальність згідно з чинним в Україні законодавством.

2 Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1 Перед початком роботи сушильник повинен привести до ладу спецодяг: рукава і куртку робочу застебнути на усі ґудзики; волосся

прибрати під головний убір; черевики зашнурувати; надіти каску і респіратор.

2.2Ознайомитися із станом обладнання, що обслуговується, зазаписами у змінному журналі та показаннями приладів.

2.3Перед початком роботи сушильник повинен перевірити оглядом:стан території дільниці, яка обслуговується, і її освітлення;справність обладнання, огороджень, газової магістралі і арматури

теплогенератора, КВП, а також стан блокування за параметрами: газ, повітря, димосос, температура;

наявність і справність засобів пожежогасіння;

наявність і справність засобів зв'язку;

справність заземлення електрообладнання, електропускової апаратури і наявність діелектричних килимчиків біля неї.

2.4Огляд обладнання і робочого місця проводиться із сушильником,який здає зміну.