Об'єднання підприємств хлібопекарської

промисловості

"УКРХЛІБПРОМ"

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ПРИ ПРИГОТУВАННІ МИЮЧИХ І ДЕЗИНФІКУЮЧИХ РОЗЧИНІВ

м. Київ

УЗГОДЖЕНО

Національний науково-дослідний інститут охорони праці (ННДІОП)

15.05.2001 р.

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ об'єднання "Укрхлібпром"

24.05.2001 р. № 5

ПІ 1.8.11-168-2001

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ПРИ ПРИГОТУВАННІ МИЮЧИХ І ДЕЗИНФІКУЮЧИХ РОЗЧИНІВ

м. Київ

1. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ БЕЗПЕКИ

1.1. Ця інструкція встановлює вимоги з охорони праці для працівників, які зайняті приготуванням миючих та дезінфікуючих розчинів і призначена для навчання методам безпечної роботи і дотриманню вимог охорони праці.

1.2. До роботи з приготування миючих і дезінфікуючих розчинів допускаються особи, які досягли 18-річного віку, пройшли медичне обстеження та не мають медичних протипоказань, вступний інструктаж, спеціальне навчання, перевірку знань у постійнодіючий комісії з питань охорони праці, первинний інструктаж, стажування для придбання навичок безпечного ведення виробничих процесів протягом 2-15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи), мають І кваліфікаційну фупу допуску з електробезпеки.

1.3. Працівник зобов'язаний:

- додержувати зобов'язань щодо охорони праці, передбачених колективним договором (угодою, трудовим договором) та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства;

- проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди;

- співробітничати з власником у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто вживати посильних заходів щодо усунення будь-якої виробничої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров'ю або людей, які його оточують, і навколишньому природному середовищу, повідомляти про небезпеку свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу;

- утримувати в порядку і чистоті своє робоче місце;

- дотримувати встановленого протипожежного режиму; не користуватися відкритим вопнем.

- вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим при нещасних випадках;

- знати і виконувати вимоги даної інструкції, правила виробничої санітарії, правила поводження з машинами, устаткуванням і іншими засобами виробництва;

- не знаходитися на території в нетверезому стані, не вживати спиртні напої та наркотичні речовини;

- курити і приймати їжу тільки в спеціально відведених місцях (зазначити конфетно);

Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація небезпечна для його життя чи здоров'я, або для людей, які його оточують і навколишнього середовища.

1.4. в робочій зоні можливий вплив: шкідливих виробничих факторів:

- хімічні речовини, що впливають на організм людей (сода кальцинована і каустична, формалін, антиформін, хлорне вапно, азотна і сірчана кислоти та інші миючі і дезінфікуючі препарати).

небезпечних виробничих факторів:

- електричного струму (при відсутності або несправності захисного заземлення або занулення, ушкодженні ізоляції струмоприймачів);

- слизькість підлоги, що може призвести до падіння людини і можливого травмування;

- підвищена швидкість руху повітря.

Шкідливі та небезпечні фактори конкретизуються згідно результатів атестації робочих місць.

1.5. Приготування миючих і дезінфікуючих розчинів слід провадити в спеціально відведеному зачиненому приміщенні в присутності безпосереднього керівника робіт. В приміщенні завжди повинні бути в запасі 5%-ний розчин бікарбонату натрію і 3-6%-ний розчин оцтової кислоти або 1-2%-ний розчин соляної кислоти і підведена тепла вода.

1.6. Для усунення можливості впливу небезпечних і шкідливих виробничих чинників передбачено:

1.6.1. Огородження всіх частин і деталей машин, що обертаються, муфт і ремінних передач, інших небезпечних зон , знімати і працювати при відсутності яких забороняється.

1.6.2. Вивішування попереджувальних знаків безпеки на всіх пускачах для попередження випадкового пуску устаткування, що знаходиться в ремонті, наладці або очистці.

1.6.3. Для попередження ураження електрострумом усі частини електроустаткування , що можуть виявитися під напругою, оснащені захисним заземленням-зануленням. Всі відкриті струмоведучі частини щитів, пускачів закриті запірними устроями, відчиняти які можуть тільки особи електротехнічного персоналу.

1.6.4. Від падіння працівників на підлозі й інших шляхах переміщення використане покриття, що не сковзає, і застосовується спеціальне взуття.

1.7. Виконуйте такі правила особистої гігієни:

- залишайте всі особисті речі і верхній одяг у влаштованих для цього місцях;

- приймайте їжу тільки у спеціально влаштованих для цього місцях.

- при відвідуванні туалету залишайте санодяг у тамбурі, при виході — вимийте руки водою, ополосніть дезінфікуючим розчином і водою.

1.8. При одержанні травми треба негайно звернутися в медпункт і повідомити свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу про нещасний випадок, що трапився, і причини, що викликали травму. При травмі співробітників надати допомогу, повідомити у медпункт.

1.9. На території підприємства пересувайтесь по пішохідних доріжках, проїзну частину дорога переходьте в установлених місцях.

1.10. При виконанні роботи використовуйте такі засоби індивідуального захисту:

- комбінезон робочий без просочення;

- фартух з прогумованої тканини з суцільнокрійним нафудником;

- чоботи гумові кислотолугостійкі;

- рукавиці гумові кислотолугостійкі;

- окуляри захисні;

- протигаз промисловий фільтруючий.

1.11. Умійте надавати першу (долікарську) допомогу. Діставши травму, повідомте про це безпосереднього керівника робіт самі або через товариша.

1.12. Вивчіть правила користування первинними засобами пожежогасіння, протипожежним інвентарем, знайте місця їх розташування.

1.13. За порушення вимог даної інструкції працівник може бути притяг>нений до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної, карної відповідальності згідно з законодавством України.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Надягніть спецодяг, застебніть його на всі ґудзики, сховайте волосся під головний убір. Надяпніть спецвзуття.

2.2. Перевірте наявність і придатність 313, пристосувань, інвентарю (щипців, різака, воронки, щітки тощо), покажчиків рівня і переливних труб на посудинах і мірниках, захисних засобів, рухомих частин електродвигунів, насосів.

2.3. Перевірте наявність піску і засобів для нейтралізації кислоти і лугу.

2.4. Увімкніть припливно-витяжну вентиляцію.

2.5. Прибрати сторонні предмети з робочого місця і шляхів переміщення, переконатися у відсутності речовин, що викликають ковзання.

2.6. Перевірити наявність та справність первинних засобів пожежогасіння.

2.7. При виявленні несправностей і відмов устаткування, не приступайте до роботи, повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу. Не виконувати самостійно ремонт, наладку устаткування.

2.8. Перед запуском у роботу устаткування переконайся, що при його пуску не виникне небезпека для інших працівників, що можуть виявитися в небезпечних зонах.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ

3.1. Щоб запобігти травмуванню і виникненню травмонебезпечних ситуацій, треба додержуватися таких вимог:

- не залишайте працююче устаткування без нагляду і не допускайте до роботи на ньому сторонніх осіб, без дозволу керівника;

- працюйте на справному устаткуванні, при виявленні несправностей повідомте безпосереднього керівника робіт; не працюйте на устаткуванні зі знятими або не справними захисними засобами травмонебезпечних зон;

- не відчиняйте дверці електрошаф і не ремонтуйте електроустаткування, не наступайте на електропроводи;

- не включати устаткування при обірваних або видимих пошкодженнях захисного заземлення (занулення);

- не виконуйте роботи, які не входять у ваші обов'язки;

- будьте уважними до сигналів внутрішньоцехового транспорту.

3.2. Розпечатуйте барабани (бочки) з кристалічним гідроокисом натрію за допомогою спеціального різака, який виключає можливість утворення і розкидання пилу і осколків соди. Не застосовувати для цього зубила і молотки.

3.3. Великі куски твердих їдких речовин розколюйте, накривши їх попередньо мішковиною чи іншою цупкою тканиною.

3.4. При приготуванні розчинів лугу поступово додавайте до води невеликі порції лугу при безперервному перемішуванні. Куски беріть щипцями.

3.5. Кислоти, луги, формалін та інші їдкі речовини в скляній тарі переносьте в корзинах чи ящиках удвох або в спеціально пристосованих для цього носилках, візках, тачках. Тачки, візки, носилки та інші пристосування повинні мати відповідні тізда за розміром тари, оббиті м'яким матеріалом.

3.6. Пробки в бутлях з кислотою, лугом та іншими їдкими речовинами відкривайте повільно, поступово звільняючи пробку для випуску газу, який там зібрався.

3.7. Зливайте (переливайте) кислоти, луги за допомогою пристосувань, що запобігають розбризкуванню (ручних насосів, сифонів, лійок із загнутими всередину краями).

3.8. Звільненні^ від кислот і лугів посуд нейтралізуйте і ретельно промийте водою.

3.9. При відборі проби розчину користуйтесь гумовою грушею зі скляною трубкою.

3.10. При випадковому проливанні кислоти або лугу засипте це місце піском, нейтралізуйте пролиту рідину і ретельно приберіть за допомогою совка і віника.

3.11. Подача миючих і дезінфікуючих розчинів до цехових посудин і виробничих апаратів мусить бути механізована.

3.12. Включайте насоси подачі розчинів при наявності та справності манометра на напірній лінії.

3.13. Про всі недоліки у роботі устаткування, нещасні випадки, що трапилися з Вами або співробітниками, факти порушення технологічного процесу повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу, зробіть відповідний запис у змінному журналі.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1. Вимкніть припливно-витяжну вентиляцію.

4.2. Упорядкуйте своє робоче місце, пристосування і 313 приберіть у відведене для них місце.

4.3. Зніміть спецодяг і повісьте його в спеціально відведеному місці.

4.4. Вимийте руки і обличчя теплою водою з милом, добре прополощіть рот, прийміть душ.

4.5. Про усі виявлені порушення в процесі роботи повідомити свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу і змінного працівника.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1. При проливанні кислоти або лугу на підлогу, щоб рідина не розтеклась, засипте її піском, потім нейтралізуйте (кислоту — негашеним вапном або кальцинованою содою, луги — розчином оцтової кислоти). Пісок приберіть за допомогою совка і щітки. Підлогу змийте водою і витріть насухо.

5.2. У разі попадання кислоти на шкіру або в очі негайно змийте її сильним струменем води протягом 10-15 хвилин, потім промийте розчином питної соди (1 чайна ложка на склянку води).

При попаданні лугу — змийте його сильним струменем води

протягом 10-15 хвилин, обробіть місце опіку розчином

лимонної, оцтової кислоти (3-6% за об'ємом) або борної

кислоти (1 чайна ложка на склянку води).

Повідомте безпосереднього керівника робіт про те, що сталося.

5.3. При появі ознак отруєння від підвищених концентрацій кислоти або лугу в повітрі робочої зони вийдіть на свіже повітря, випийте молока і сповістіть безпосереднього керівника робіт.

5.4. При загорянні:

негайно вимкніть устаткування від живлення;

- розпочніть гасіння вуглекислотним або порошковим вогнегасником.

- сповістити пожежну охорону по тел. 01, керівника підрозділу, підприємства.

5.5. При нещасних випадках з травмуванням людини повідомте безпосереднього керівника робіт, викличте медпрацівника або "Швидку допомогу".

5.6. Надайте першу (долікарську) допомогу потерпілому згідно з інструкцією з надання першої допомоги.

5.7. При обставинах, що зафожують життю та здоров'ю -пожежа, вибух, руйнація споруди необхідно вийти через евакуаційний вихід до визначених місць (вказати конкретно) зосередження.