Об'єднання підприємств хлібопекарської

промисловості

"УКРХЛІБПРОМ"

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для укладальника хлібобулочних виробів

УЗГОДЖЕНО

Національний науково-дослідний інститут охорони праці (ННДІОП)

15.05.2001 р.

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ об'єднання "Укрхлібпром"

24.05.2001 р. № 5

ПІ 1.8.11-170-2001

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ з ОХОРОНИ ПРАЦІ

для укладальника хлібобулочних виробів

1. Загальні положення

1.1. Ця інструкція встановлює вимоги з охорони праці для укладальників хлібобулочних виробів і призначена для навчання методам безпечної роботи і дотриманню вимог охорони праці.

Постійне робоче місце - остивочне відділення. Режим роботи -

безперервній.

Укладальником виконується така робота:

- укладка готової продукції в лотки, на вагонетки, контейнери. Контроль за кількістю хлібобулочних виробів у лотках, ящиках, вагонетках, контейнерах. Укладка продукції на стелажі. Відбракування готової продукції по органолептичних ознаках. Перенесення вручну, перевезення на вагонетках, етажерках, візках готової продукції і тари.

Ділянка укладальника хлібобулочних виробів розташований у приміщенні, яке відноситься до пожежонебезпечних, категорія остивочного відділення П-ІІа.

1.2. До роботи укладальником допускаються особи, які досягли 18-річного віку, пройшли медичне обстеження та не мають медичних протипоказань, вступний інструктаж, спеціальне навчання, перевірку знань у постійнодіючий комісії з питань охорони праці, первинний інструктаж, стажування для придбання навичок безпечного ведення виробничих процесів протягом 2-15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи), мають І кваліфікаційну групу допуску з електробезпеки.

1.3. Укладальник зобов'язаний:

- додержувати зобов'язань щодо охорони праці, передбачених колективним договором (угодою, трудовим договором) та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства;

- проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди;

- співробітничати з власником у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто вживати посильних заходів щодо усунення будь-якої виробничої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров'ю або людей, які його оточують, і навколишньому природному середовищу, повідомляти про небезпеку свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу;

- утримувати в порядку і чистоті своє робоче місце;

- дотримувати встановленого протипожежного режиму; не користуватися відкритим вопнем.

- вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим при нещасних випадках;

- вміти користуватися засобами індивідуального захисту;

- знати і виконувати вимот даної інструкції, правила виробничої санітарії, правила поводження з машинами, устаткуванням і іншими засобами виробництва;

- не знаходитися на території в нетверезому стані, не вживати спиртні напої та наркотичні речовини;

- курити і приймати їжу тільки в спеціально відведених місцях (зазначити конфетно);

знати сорти виробів, правила укладки і відбракування продукції по органолептичним оцінкам. Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація небезпечна для його життя чи здоров'я, або для людей, які його оточують і навколишнього середовища.

1.4. Небезпечними виробничими чинниками на робочому місці укладальника хлібобулочних виробів можуть бути:

1.4.1. Деталі, що обертаються:

- приводів циркуляційного столу і стрічкового транспортера (шківи, сполучні муфти, барабани), де в місцях набігання ременів на шківи і стрічки транспортера на барабан створюється зона захоплення, попадання в яку деталей одягу, кінцівок призводить до травм, а можливо й ампутації кінцівок.

1.4.2. Падіння контейнерів або лотків, при неправильній укладці; використання несправних контейнерів, невірні прийоми роботи або нерівності підлоги (вибої, сторонні предмети).

1.4.3. Можливість падіння на підлозі або інших шляхах переміщення через перебування на них сторонніх предметів або речовин, що викликають ковзання.

1.4.4. Електрична напруга на корпусах електродвигунів, технологічного устаткування, електропроводці, що може виникнути при пошкодженні ізоляції; при попаданні волоп/і на пускову апаратуру; на відкритих струмоведучих частинах або електропроводів під напругою.

1.4.5. Підвищена температура деталей устаткування і хлібобулочних виробів.

1.4.6. Гострі деталі, заусенці на контейнерах, розчіплені дошки, кінці цвяхів лотків, контакт з якими може викликати порізи і травми рук.

1.5. Шкідливими виробничими чинниками на робочому місці укладальника хлібобулочних виробів можуть бути:

1.5.1. Підвищена температура повітряного середовища робочої зони (при нормі 15-26 °С).

1.5.2. Знижена температура повітряного середовища робочої зони в зимовий період року (приміщення експедиції, рампа).

1.5.3. Підвищена швидкість руху повітря (протяги), при роботі теплових завіс у зимовий період (по нормі - 0,5 м/сек).

1.5.4. Недостатня освітленість робочої зони.

Шкідливі та небезпечні фактори конкретизуються згідно

результатів атестації робочих місць.

1.6. Для запобігання впливу небезпечних і шкідливих виробничих чинників передбачено наступне:

1.6.1. Всі деталі, що обертаються і небезпечні зони обгороджені захисними огородженнями, не знімати і не працювати при відсутності захисних огороджень.

1.6.2. Контейнери перед завантаженням перевіряються на справність. Не використовувати несправні контейнери.

1.6.3. Для попередження опіків ВІД контакту з деталями і виробами, що мають підвищену температуру або гострими, що колють предметами повинні використовуватися рукавиці.

1.6.4. Температура повітряного середовища регулюється вентиляцією і тепловими завюами в зимовий період року.

1.6.5. Від падіння людини на підлозі й інших шляхах переміщення використане покриття, що не сковзає, і застосовується спеціальне взуття.

1.7. Виконуйте такі правила особистої гігієни:

— залишайте всі особисті речі і верхній одяг у влаштованих для цього місцях;

— приймайте їжу тільки у спеціально влаштованих для цього місцях.

— при відвідуванні туалету залишайте санодяг у тамбурі, при виході — вимийте руки водою, ополосніть дезінфікуючим розчином і водою.

1.8. При одержанні травми треба негайно звернутися в медпункт і повідомити свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу про нещасний випадок, що трапився, і причини, що викликали травму. При травмі співробітників надати допомогу, повідомити у медпункт.

1.9. Укладальник повинний користуватися виданим йому санітарним одягом (пекарський костюм, ковпак або косинка, тапочки, рукавиці з щільної тканини, нарукавники), брудний одяг вчасно здавати в прання.

1.10. За порушення вимог даної інструкції працівник притягається до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної та кримінальної відповідальності згідно з законодавством України.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи.

2.1. Прийом і здача зміни при безупинній роботі провадиться за 15 хвилин до початку зміни.

2.2. Приступаючи до роботи, надіньте санодяг і приведіть його в порядок, сховайте волосся під головний убір.

2.3. Перед початком роботи перевірте:

2.3.1. Наявність і справність огороджень, пристроїв, що заземлюють.

2.3.2. Огляньте шляхи переміщення, переконайтеся у відсутності сторонніх предметів, вибоїв, речовин, що викликають ковзання.

2.3.3. Переконайтеся в справності контейнерів. Контейнери, шо мають дефект або колесо, яке не обертається, поламані або деформовані направляючі приберіть в спеціально відведене для ремонту місце.

2.3.4. Прибрати сторонні предмети з робочого місця і шляхів переміщення, переконатися у відсутності речовин, що викликають ковзання.

2.3.5. Перевірити наявність та справність первинних засобів пожежогасіння.

2.4. При виявленні несправностей і відмов устаткування, не приступайте до роботи, повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу. Не виконувати самостійно ремонт, наладку устаткування.

3. Вимоги безпеки під час роботи.

3.1. Щоб запобігти травмуванню і виникненню травмонебезпечних ситуацій, треба додержуватися таких вимог:

- не залишайте робоче місце без нагляду і не допускайте до роботи на ньому сторонніх осіб, без дозволу керівника;

- працюйте на справному устаткуванні, при виявленні несправностей повідомте безпосереднього керівника робіт;

- не відчиняйте дверці електрошаф і не ремонтуйте електроустаткування, не наступайте на електропроводи;

- не виконуйте роботи, які не входять у ваші обов'язки;

- будьте уважними до сигналів внутрішньоцехового транспорту.

3.2. Укладка готових виробів у лотки провадиться тільки в рукавицях.

3.3. Не допускайте перекосів і неправильної укладки лотків у контейнер.

3.4. Переміщення контейнерів необхідно робити тільки штовханням від себе, не відпускайте їх до повної зупинки.

3.5. Додержуйтеся встановлених проїздів і відстані між групами стоячих контейнерів. Розмір проїзду повинний дорівнювати розміру діагоналі контейнера плюс 0,7м. Проходи між контейнерами не менше 0,7 м.

3.6. Несправні контейнери, що потрапляють під завантаження, і лотки відставляють у встановлене місце, не захаращуючи ними робочу зону.

3.7. Утримуйте робоче місце і устаткування, що обслуговується в чистоті і стежте, щоб підлога завжди була сухою і чистою. При попаданні хлібобулочних виробів або інших предметів на підлогу, негайно прибрати їх, щоб уникнути падіння.

3.8. Про всі недоліки у роботі устаткування (циркуляційного столу, стрічкового транспортера), нещасні випадки, що трапилися з Вами або співробітниками, факти порушення технологічного процесу повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу, зробіть відповідний запис у змінному журналі.

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи.

4.1. Прибрати робоче місце: спеціальною щіткою зібрати крихти з циркуляційного столу, транспортера в ємність для збору ВІДХОДІВ, підмести підлогу.

4.2. Прийняти душ, санодяг скласти в шафу.

4.3. Про усі виявлені порушення в процесі роботи повідомити свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу і змінного працівника.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.

5.1. Аварійною ситуацією є обставини, розвиток яких може призвести до серйозних поломок устаткування, руйнації будівельних конструкцій, пожежам, травмуванню або загибелі людей.

5.1.1. Такими ситуаціями на робочому місці укладальника хлібобулочних виробів можуть бути:

- поява напруги на поверхні устаткування, загоряння електропроводки або електродвигунів. У таких випадках відключи устаткування кнопкою 'Стоп", повідомте свому безпосередньому керівнику і приступіть до гасіння, використовуючи тільки вуглекислотний вопнегасник, пісок і кошму, що знаходяться (зазначити місце).

5.1.2. При виникненні осередків загоряння приступити до гасіння первинними засобами пожежегасіння, відключити електроустаткування і повідомити свому безпосередньому керівниі^. Гасити осередки пожежі - пінними вогнегасниками (зазначити місце).

5.2. Якщо створюється ситуація небезпечна для життя і здоров'я, покинути приміщення через евакуаційний вихід і знаходитися біля входу в будівлю.