Об'єднання підприсмств хлібопекарської

промисловості

"УКРХЛІБПРОМ"

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для пекаря-майстра, який обслуговує комплексно-механізовану лінію з розстійно-пічним агрегатом по виготовленню формового

хліба

м, Київ

УЗГОДЖЕНО

Національний науково-дослідний інститут охорони праці (ННДІОП)

15.05.2001 р,

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ об'єднання "Укрхлібпром"

24.05.2001 р. № 5

ПІ 1.8.11-156-2001

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ з ОХОРОНИ ПРАЦІ

для пекаря-майстра, який обслуговує комплексно-механізовану лінію з розстійно-

пічним агрегатом по виготовленню формового хліба

м. Київ

1. Загальні положення.

1.1. Ця інструкція встановлює вимоги з охорони праці для пекаря-майстра, що обслуговує комплексно-механізовану лінію з розстійно-пічним агрегатом по виготовленню формового хліба і призначена для навчання методам безпечної роботи і дотриманню вимог охорони праці.

Лінія призначена для замісу, розподілу І розстійки тіста і випічки формових сортів хліба з житнього і пшеничного борошна і складається з бункерного агрегату И8-ХАГ-6 дпя замісу тіста, розстійно-пічного агрегату Р-2-59М призначеного для остаточної розстійки і випічки формових сортів хліба з автоматичним завантаженням тістових заготовок у форми-колиски, автоматичним розвантаженням випеченого хліба з ферм і механізованої подачі його в експедицію. Розстійно-пічний агрегат складається з конвеєрної шафи для остаточної розстійки і реконструйованої печі ФТЛ-2 моделі 1958 p., пов'язаних між собою з'єднувальною камерою і які мають загальний люлечний конвеєр. Для розподілу тіста і посадки шматків тіста на колиски розстійної шафи застосовується ділильний-посадковий автомат ДПА, пристосований для роботи з люлечним конвеєром, що рухається переривчасто. Режим роботи безперервний. Пекарем-майстром виконується така робота: спостереження за роботою всього устаткування механізованих і автоматизованих ліній ділянки. Контроль за дотриманням планового виходу готової продукції, виконанням завдання по кількості, асортименту і якості виробів за показниками на всіх контрольне-вимірювальних приладах, результатів аналізів і органолептичних методів оцінки. Попередження й усунення причин відхилень від норм технологічного режиму, усунення несправностей у роботі устаткування. Керівництво підпорядкованим персоналом, контроль за дотриманням ними технологічного режиму, санітарно-гігієнічних вимог. У необхідних випадках виконання робіт на будь-якій виробничій ділянці розташування комплексне-механізованої лінії. Розрахунок кількості потрібної сировини, напівфабрикатів і готової продукції. Упорядкування звітної документації за зміну.

Ділянка розташування комплексно-механізованої лінії знаходиться в приміш,енні, що відноситься де пожежонебезпечних, категорія П-ІІа.

1.2. До роботи пекарем-майстром допускаються особи, які десягли 18-річноге віку, пройшли медичне обстеження та не мають медичних протипоказань, вступний інструктаж, спеціальне навчання, перевірку знань у постійнодіючий комісії з питань охорони праці, первинний інструктаж, стажування для придбання навичок безпечного ведення виробничих процесів протягом 2-15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи), мають І кваліфікаційну групу допуску з

електробезпеки.

1.3. Пекар-майстер зобов'язаний:

- додержувати зобов'язань щодо охорони праці, передбачених колективним договором (угодою, трудовим договором) та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства;

- проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди;

- співробітничати з власником у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто вживати посильних заходів щодо усунення будь-якої виробничої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров'ю або людей, які його оточують, і навколишньому природному середовищу, повідомляти про небезпеку свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу;

- утримувати в порядку і чистоті своє робоче місце;

- дотримувати встановленого протипожежного режиму; не користуватися відкритим вогнем.

- вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим при нещасних випадках;

- знати і виконувати вимоги даної інструкції, правила виробничої санітарії, правила поводження з машинами, устаткуванням і іншими засобами виробництва;

- не знаходитися на території в нетверезому стані, не вживати спиртні напої та наркотичні речовини;

- курити і приймати їжу тільки в спеціально відведених місцях (зазначити конкретно);

Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація небезпечна для його життя чи здоров'я, або для людей, які його оточують і навколишнього середовища.

1.4. Небезпечними виробничими чинниками на робочому місці пекаря-майстра можуть бути:

1.4.1. Частини устаткування, що рухаються і обертаються:

- з'єднувальні муфти електроприводів і робочих органів устаткування, шківи, шестерні, кінці валів що виступають, чаша закруглювача й інші обертові деталі, де можливе захоплення і намотування одягу, волосся;

- робочі органи тістомісильних машин, ділильного-посадкового автомата, нагнітаючий шнек, ділильна голівка тісторозподільника, шнекові насоси і дозатори, при обертанні яких утворюються небезпечні зони захоплення і зрізу, попадання в які призводить до затягування одягу і кінцівок, їхньої ампутації, а в окремих випадках і загибелі людей;

- клиноременні передачі, стрічкові транспортери, ланцюгові передачі ділильника-посадника і конвеєра розстійно-пічного агрегату, де в місцях набігання ременів на шківи, стрічки на барабани, ланцюгів на зірочки утворюється зона захоплення при попаданні в яку відбувається затягування одягу, кінцівок , їхнє травмування й ампутація;

- колиски розстійно-пічного агрегату, що рухаються, де також можливе захоплення одягу і травмування. Додаткову небезпеку утворюють органи ділильника-посадника, що рухаються, і розстійно-пічного агрегату.

1.4.2. Можливість ураження електрострумом.

1.4.3. Падіння на підлозі або інших шляхах переміщення.

1.5. Шкідливими виробничими чинниками на робочому місці можуть бути:

1.5.1. Підвищений вміст борошняного пилу (ГДК до 6 мг/м 3, факт - ) що може викликати алергічну реакцію або захворювання пневмоконіозами.

1.5.2. Підвищений вміст окису і двоокису вуглецю (по нормі -СО2- 0,05 %, CO- 20 мг/м). Наявність вуглекислого газу (двоокису вуглецю), що виділяється в процесі бродіння тіста і володіючи більшою чим кисень Щільністю, накопичується в нижніх точках ємностей для бродіння, витискуючи останній. При попаданні людини в це середовище наступає кисневе голодування і миттєва втрата свідомості. Відчути небезпеку неможливо, оскільки газ не має ні запаху, ні кольору, ні смаку. При відсутності своєчасної допомоги наступає смерть.

1.5.3. Підвищений рівень шуму (ГДР- 80 дБА, факт - ), що негативно впливає на нервову і серцево-судинну системи.

1.5.4. Підвищена температура, особливо в літній період року (по нормі - 16-27°С, факт -).

1.5.5. Недостатня освітленість робочого місця.

Шкідливі та небезпечні фактори конкретизуються згідно результатів атестації робочих місць.

1.6. Для зниження можливості впливу небезпечних і шкідливих виробничих чинників передбачається наступне:

1.6.1. Огородження всіх обертових частин і деталей машин, муфт, ремінних і ланцюгових передач, інших небезпечних зон.

1.6.2. Установка блокування кришки тістомісильної машини, що забезпечує зупинку приводу шнека при її відкриванні.

1.6.3. Для попередження падіння з висоти передбачені огородження площадок і містків, спеціальні підставки для обслуговування бродильних бункерів, машин і іншого устаткування. Відстань від площадки до верхнього краю бункера повинна бути не менше 1 м. При відсутності площадок на бункерах повинні бути встановлені захисні штахети (кришки).

1.6.4. Наявність отвору в нижній частині бункера для шумування для відводу СО2 у кожній секції.

1.6.5. Нормальний вміст повітряного середовища забезпечується наявністю вентиляції.

1.6.6. Автоматичне регулювання горіння палива. Вибухові клапани для попередження руйнації конструкцій розстійно-пічного агрегату при можливому вибуху газів, що знаходяться (зазначити). Знаходитися в їхній зоні не дозволяється.

1.6.7. Рукавички, які застосовуються при порушенні роботи механізму перекидання колисок вивантаження хліба з форм .

1.6.8. Вивішування попереджувальних знаків безпеки на всіх пускачах для попередження випадкового пуску устаткування, що знаходиться в ремонті, наладці або очистці.

1.6.9. Для попередження поразки електрострумом усі частини технологічного обладнання та електроустаткування, що можуть виявитися під напругою, оснащені захисним заземленням-зануленням. Всі відкриті струмоведучі частини щитів, пускачів закриті запірними устроями, відчиняти які можуть тільки особи електротехнічного персоналу.

1.6.10. Від падіння людини на підлозі й інших шляхах переміщення використане покриття, що не сковзає, і застосовується спеціальне взуття.

1.7. Виконуйте такі правила особистої гігієни:

— залишайте всі особисті речі і верхній одяг у влаштованих для цього місцях;

— приймайте їжу тільки у спеціально влаштованих для цього місцях.

— при відвідуванні туалету залишайте санодяг у тамбурі, при виході — вимийте руки водою, ополосніть дезінфікуючим розчином і водою.

1.8. При одержанні травми треба негайно звернутися в медпункт і повідомити свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу про нещасний випадок, що трапився, і причини, що викликали травму. При травмі співробітників надати допомогу, повідомити у медпункт.

1.9. Майстер-пекар повинний користуватися виданим йому санітарним одягом (халат х/б, ковпак або косинка, тапочки, рукавиці з щільної тканини ), брудний одяг вчасно здавати в прання.

1.10. За порушення вимог даної інструкції працівник притягається до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної та кримінальної відповідальності згідно з законодавством України.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи.

2.1. Прийом і здавання зміни при безперервній роботі провадиться за ЗО хвилин до початку зміни.

2.2. Приступаючи до роботи необхідно:

2.2.1. Надіти санодяг і привести його в порядок, убрати волосся під головний убір.

2.2.2. Оглянути всі робочі місця, при цьому звертати увагу на наявність обгороджувальних кожухів на всьому обертальному та різальному обладнанні, роботу блокувальних пристроїв та цілісність заземлюючих проводів на електрообладнанні, після цього розставити робітників по робочих місцях технологічного процесу. Проконтролювати правильність приймання зміни кожним робітником.

2.2.3. Перевірити наявність і достатню кількість необхідної сировини, матеріалів для виконання змінного завдання.

2.2.4. Проконтролювати справність роботи устаткування, дозувальної, контрольно-вимірювальної апаратури по всій лінії технологічного процесу і правильність приймання зміни персоналом (наявність необхідних пристосувань на робочих місцях; шкребків, мірників, лопат, щіток, штовхачів, пристосувань для змащення устаткування, наявність тари для укладки готової продукції і т.д.).

2.3. Перед початком роботи необхідно:

2.3.1. Візуально переконатися в наявності, справності, надійному кріпленні огороджень обертових частин і небезпечних зон, провідників устроїв, що заземлюють, написів на пускачах.

2.3.2. Перевірити справність устаткування і пускачів включенням на холостому ходу. При роботі не повинно бути сторонніх стукотів і підвищеної вібрації.

2.3.3. Переконатися в справності блокувань кришки тістомісильної машини, ділильно-посадкового автомата шляхом її підняття при включеному устаткуванні. Після спрацьовування блокування пуск устаткування повинний бути виконаний тільки пускачем.

2.3.4. Проконтролювати, щоб були прибрані сторонні предмети на робочих місцях і шляхах переміщення, переконатися у відсутності речовин, що викликають ковзання.

2.3.5. Перевірити наявність та справність первинних засобів пожежогасіння.

2.4. При виявленні несправностей і відмов устаткування, не приступайте до роботи, повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу. Не виконувати самостійно ремонт, наладку устаткування.

2.5. Перед вмиканням у роботу устаткування переконайся, що при його пуску не виникне небезпека для інших робітників, що можуть виявитися в небезпечних зонах.

3. Вимоги безпеки під час виконання роботи.

3.1. Щоб запобігти травмуванню і виникненню травмонебезпечних ситуацій, треба додержуватися таких вимог:

- не залишайте працююче устаткування без нагляду і не допускайте до роботи на ньому сторонніх осіб, без дозволу керівника;

працюйте на справному устаткуванні, при виявленні несправностей повідомте безпосереднього керівника робіт;

- не працюйте на устаткуванні зі знятими або не справними захисними засобами травмонебезпечних зон;

- не відчиняйте дверці електрошаф і не ремонтуйте електроустаткування, не наступайте на електропроводи;

- не включати устаткування при обірваних або видимих пошкодженнях захисного заземлення (занулення);

- не виконуйте роботи, які не входять у ваші обов'язки;

- будьте уважними до сигналів внутрішньоцехового транспорту.

3.2. При роботі устаткування комплексно-механізованої лінії стежте за правильною його експлуатацією робітниками зміни на кожному робочому місці і дотриманням ними правил безпеки.

3.3. При необхідності зачищення устаткування необхідно зупинити машину, механізм на пульті управління та наступною перевіркою відсутності напруги, натисканням кнопки безпосередньо на устаткуванні, яке зачищується.

3.4. При виявленні несправності, поломці або порушенні в роботі устаткування треба виявити причини і прийняти заходи для усунення недоліків і забезпечити його чітку роботу.