Об'єднання підприємств хлібопекарської

промисловості

"УКРХЛІБПРОМ"

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для пекаря, який обслуговує

комплексно-механізовану лінію А2-ХЛД із піччю ФТЛ-2

м. Київ

УЗГОДЖЕНО

Національний науково-дослідний інститут охорони праці (ННДІОП)

15.05.2001 р.

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ об'єднання "Укрхлібпром"

24.05.2001 р. № 5

ПІ 1.8.11-157-2001

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ з ОХОРОНИ ПРАЦІ

для пекаря, який обслуговує

комплексно-механізовану лінію А2-ХЛД із піччю ФТЛ-2

м. Київ

1. Загальні положення.

1.1. Ця інструкція встановлює вимоги з охорони праці для пекаря, який обслуговує комплексно-механізовану лінію А2-ХЛД із піччю ФТЛ-2 і призначена для навчання методам безпечної роботи і дотриманню вимог охорони праці.

Лінія призначена для замісу, розподілу і розстійки тіста і випічки хлібобулочних виробів із пшеничного борошна і складається з тістоприготівельного афегату И8-ХАГ-6, тістоділильника А2-ХТН, тістозакруглювальної машини Т1-ХТН, транспортера подачі тістових заготовок від закруглювача до укладальника в розстійну шафу, укладальника заготовок у шафу остаточної розстійки, шафа конвеєрна марки Т1-ХРЗ із механізмом вивантаження із шафи, посадкою заготівель у печі ФТЛ-2. Режим роботи безперервний. Пекарем виконується така робота: ведення процесу формування тіста, остаточна розстійка і випічка тістових заготовок на комплексно-механізованій лінії. Контроль за вагою тістових заготовок і їхньої готовності до випічки. Регулювання роботи вузлів комплексно-механізованої лінії: тістоприготівельного афегату, тістоділильника, зафуглювача, автоматичного посадчика, шафи остаточної розстійки, печі. Спостереження і контроль за температурним і паровим режимами випічки. Перевірка якості готової продукції. Розрахунок режиму роботи окремих машин комплексно-механізованої лінії для забезпечення синхронної роботи всієї потокової лінії.

Ділянка розташування комплексно-механізованої лінії знаходиться в приміщенні, яке відноситься до пожежонебезпечних, категорія П-ІІа.

1.2. До роботи пекарем допускаються особи, які досягли 18-річного віку, пройшли медичне обстеження та не мають медичних протипоказань, вступний інструктаж, спеціальне навчання, перевірку знань у постійнодіючий комісії з питань охорони праці, первинний інструктаж, стажування для придбання навичок безпечного ведення виробничих процесів протягом 2-15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи), мають І кваліфікаційну групу допуску з електробезпеки.

1.3. Пекар зобов'язаний:

- додержувати зобов'язань щодо охорони праці, передбачених колективним договором (угодою, трудовим договором) та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства;

- проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди;

- співробітничати з власником у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто вживати посильних заходів щодо усунення будь-якої виробничої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров'ю або людей, які його оточують, і навколишньому природному середовиицу, повідомляти про небезпеку свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу;

- утримувати в порядку і чистоті своє робоче місце;

- дотримувати встановленого протипожежного режиму; не користуватися відкритим вопнем.

- вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим при нещасних випадках;

- знати і виконувати вимот даної інструкції, правила виробничої санітарії, правила поводження з машинами, устаткуванням і іншими засобами виробництва;

- не знаходитися на території в нетверезому стані, не вживати спиртні напої та наркотичні речовини;

- курити і приймати їжу тільки в спеціально відведених місцях (зазначити конкретно);

- знати правила експлуатації машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва;

- знати технологічний процес виробництва хлібобулочних виробів на комплексно-механізованій лінії; параметри режимів розстійки і випічки, засоби їхнього регулювання; методи визначення готовності тіста до випічки і якості готової продукції; чинники, що впливають на якість розстійки, випічки і на вихід готової продукції;

- знати небезпечні виробничі чинники, властивості використовуваної сировини та ступінь їх впливу на організм;

- знати державні стандарти і технічні умови на вироблювані сорти хлібобулочних виробів;

Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація небезпечна для його життя чи здоров'я, або для людей, які його оточують і навколишнього середовища.

1.4. Небезпечними виробничими чинниками в робочій зоні можуть бути:

1.4.1. Деталі і частини устаткування, що рухаються і обертаються:

- з'єднувальні муфти електроприводів і робочих органів устаткування, шківи, шестерні, кінці валів що виступають, чаша закруглювача, де можливе захоплення і намотування одягу, волосся;

- робочі органи тістомісильної машини, ділильна голівка

тістоділильника, лопасті нагнітання тіста, де в місцях набігання ребра камери барабана на ніж відсікана і лопасті на крайку корпуса приймального бункера утворюється зона зрізу, при попаданні в яку відбувається ампутація кінцівок. Також утворює небезпеку обертання робочих органів по інерції після зупинки електродвигуна;

- клиноременні передачі, стрічкові транспортери, ланцюгові передачі конвеєра розстійної шафи і печі, де в місцях набігання ременів на шків, стрічки на барабан, ланцюга на зірочку утворюється зона захоплення при попаданні в яку відбувається затягування кінцівок, їх травмування й ампутація;

- колиски розстійної шафи, що рухаються, і печі, де також можливе захоплення одягу. Додаткову небезпеку утворюють органи розстійної шафи і печі, що рухаються й обертаються, їх періодично-переривчастий рух.

1.4.2. Ураження електричним струмом.

1.4.3. Падіння на підлозі або інших шляхах переміщення.

1.5. Шкідливими виробничими чинниками на робочому місці пекаря можуть бути:

1.5.1. Підвищений вміст борошняної пилюки (ГДК- 6 мг/м'', факт

- ) який може викликати алергічну реакцію або захворювання пневмоконіозами.

1.5.2. Підвищена концентрація окису і двоокису вуглецю (по нормі - С02 - 0,05 %, CO- 20 мг/м)

1.5.3. Підвищений рівень шуму (ГДР- 80 дБА, факт - ), що негативно впливає на нервову і серцево-судинну системи.

1.5.4. Підвищена температура, особливо в літній період року (по нормі-16-27°С).

1.5.5. Недостатня освітленість на робочому місці.

Шкідливі та небезпечні фактори конкретизуються згідно результатів атестації робочих місць.

1.6. Для усунення можливості впливу небезпечних і шкідливих виробничих чинників передбачено наступне:

1.6.1. Огородження всіх обертових частин, деталей і небезпечних зон, муфт, клиноремених, ланцюгових передач, стрічкових транспортерів, знімати і працювати при відсутності яких забороняється.

1.6.2. Установка устроїв, що блокують, на огородженнях небезпечних зон:

- фишки приймального бункера і тістової камери ділильника, огородження барабана голівки, дверцята кінематичного механізму, спрацьовування яких при відкриванні цих частин призводить до зупинки двигунів; заклинювати і працювати при їхній несправності не допускається.

1.6.3. Вивішування попереджувальних знаків безпеки на всіх пускових апаратах для попередження випадкового пуску устаткування, що знаходиться в ремонті, наладці або очистці.

1.6.4. Для попередження ураження електрострумом усі частини електроустаткування, що можуть виявитися під напругою оснащені захисним заземленням-зануленням. Всі відкриті струмоведучі частини щитів, пускачів закриті запірними устроями, відчиняти які можуть тільки особи електротехнічного персоналу.

1.6.5. Від падіння людини на підлозі й інших шляхах переміщення використане покриття, що не сковзає, і застосовується спеціальне взуття.

1.6.6. Для попередження падіння з висоти передбачені огородження площадок і містків, спеціальні підставки для очищення приймального бункера тістоділильника.

1.6.7. Для недопущення підвищеної концентрації двоокису вуглецю, пилу і підвищеної температури передбачена приточно-витяжна вентиляція.

1.6.8. Автоматика регулювання горіння палива. Для попередження руйнації конструкцій печі при можливому вибуху газів передбачені вибухові клапани, що знаходяться (зазначити). Знаходитися в їхній зоні не дозволяється.

1.6.9. Користування рукавицями при ручному вивантаженні готової продукції з форм.

1.7. Виконуйте такі правила особистої гігієни:

— залишайте всі особисті речі і верхній одяг у влаштованих для цього місцях;

— приймайте їжу тільки у спеціально влаштованих для цього місцях.

— при відвідуванні туалету залишайте санодяг у тамбурі, при виході — вимийте руки водою, ополосніть дезінфікуючим розчином і водою.

1.8. При одержанні травми треба негайно звернутися в медпункт і повідомити свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу про нещасний випадок, що трапився, і причини, що викликали травму. При травмі співробітників надати допомогу, повідомити у медпункт.

1.9. Пекар повинний користуватися виданим йому санітарним одягом (пекарський костюм, фартух х/п, ковпак або косинка, тапочки, рукавиці з щільної тканини), брудний одяг вчасно здавати в прання.

1.10. За порушення вимог даної інструкції працівник притягається до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної та кримінальної відповідальності згідно з законодавством України.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи.

2.1. Прийом і здавання зміни при безупинній роботі провадиться за 15 хвилин до початку зміни.

2.2. Приступаючи до роботи надіньте санодяг і призведіть його в порядок, сховайте волосся під головний убір.

2.3. Перед початком роботи необхідно:

2.3.1. Візуально переконатися в наявності, справності, надійному кріпленні огороджень обертових частин і небезпечних зон тістомісильного і тітороздільного устаткування, огороджень приводу розстійної шафи і печі, інших небезпечних зон.

2.3.2. Перевірити справність устаткування комплексно-механізованої лінії, пускачів включенням на яловому ходу і візуально контрольно-вимірювальної і пускової апаратури. При роботі не повинно бути сторонніх стукотів і підвищеної вібрації, відчуггя напруги при доторку до устаткування.

2.3.3. Переконатися в справності блокувань кришки приймального бункера й огородження ділильної голівки тістоділильника, шляхом їхного підняття при включеному устаткуванні. Після спрацьовування блокувань пуск устаткування повинний бути виконаний тільки пускачем.

2.3.4. Перевірити: наявність і справність пристосувань: шкребків, щіток, ияовхачів, табличок "Не включати! Працюють люди!"

2.3.5. Переконатися в ефективності роботи витяжної вентиляції.

2.3.6. Перевірити справність вентилів, запірних устроїв. Відсутність течі і пропускань пару в розстійній шафі і печі.

2.3.7. Переконатися шляхом огляду в справності провідників пристроїв, що заземлюють, написів на пускачах.

2.3.8. Прибрати сторонні предмети з робочого місця і шляхів переміщення, переконатися у відсутності речовин, що викликають ковзання.

2.3.9. Перевірити наявність та справність первинних засобів пожежогасіння.

2.4. При виявленні несправностей і відмов устаткування, не приступайте до роботи, повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу. Не виконувати самостійно ремонт, наладку устаткування.

2.5. Перед вмиканням у роботу устаткування переконайся, що при його пуску не виникне небезпека для інших робітників, що можуть виявитися в небезпечних зонах.

3. Вимоги безпеки під час виконання роботи.

3.1. Щоб запобігти травмуванню і виникненню травмонебезпечних ситуацій, треба додержуватися таких вимог:

- не залишайте працююче устаткування без нагляду і не допускайте до роботи на ньому сторонніх осіб, без дозволу керівника;

- працюйте на справному устаткуванні, при виявленні несправностей повідомте безпосереднього керівника робіт;

- не працюйте на устаткуванні зі знятими або не справними захисними засобами травмонебезпечних зон;

- не відчиняйте дверці електрошаф і не ремонтуйте електроустаткування, не наступайте на електропроводи;

- не включати устаткування при обірваних або видимих пошкодженнях захисного заземлення (занулення);

- не виконуйте роботи, які не входять у ваші обов'язки; будьте уважними до сигналів внутрішньоцехового транспорту.

3.2. При необхідності зачищення тістової камери або приймального бункера тістоділильника, регулювання розміру тістових заготовок необхідно: зупинити агрегат кнопкою "Стоп", повісити на пускач табличку "Не вмикати, працюють люди", підняти огородження або кришку і переконатися в повному припиненні агрегату.

3.2.1. Не допускається виведення із ладу блокувань шляхом їхнього заклинювання або натискання, зачищення і регулювання на ходу.

3.2.2. При зависанні тіста у приймальному бункері необхідно користуватися тільки штовхачем, при зупиненому агрегаті.

3.3. Стежте за правильною укладкою тістових заготовок у колиски розстійної шафи. При попаданні в колиску подвійної заготівки або необхідності поправити заготівки, треба зупинити привід кнопкою "Стоп" і зробити необхідну операцію. Виконувати будь-які роботи при працюючому приводі не дозволяється.

3.3.1. Не проникати усередину пруферу при працюючому приводі, при попаданні заготівок усередину пруфера діставайте їх за допомогою лопатки при зупиненому приводі.

3.3.2 При перекосі конвеєрних ланцюгів, їх заклинюванні й інших несправностях зупиніть агрегат і повідомте старшому по зміні. Не виконувати самостійно ремонт устаткування.

3.3.3 Для розвантаження пруфера при його несправності необхідно користуватися ручним приводом для переміщення конвеєра.

3.4. Рівномірно завантажуйте під печі листами (або формами) із тістовими заготовками, ставте їх рівно, не допускайте посадку в піч несправних або деформованих листів (форм) із тістом.