Об'єднання підприємств хлібопекарської

промисловості

"УКРХЛІБПРОМ"

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для машиніста тістомісильної машини "Стандарт"

м. Київ

УЗГОДЖЕНО

Національний науково-дослідний інститут охорони праці (ННДІОП)

15.05.2001 р.

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ об'єднання "Укрхлібпром"

24.05.2001 р. № 5

ПІ 1.8.11-146-2001

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для машиніста тістомісильної машини "Стандарт"

м. Київ

1. Загальні положення.

1.1. Ця інструкція встановлює вимоги з охорони праці для машиністів тістомісильної машини періодичної дії Стандарт" і призначена для навчання методам безпечної роботи і дотриманню вимог охорони праці.

Постійне робоче місце - тістомісильне відділення. Режим роботи безперервний. Машиністом тістомісильної машини "Стандарт" виконується така робота: ведення процесу готування тіста по всіх технологічних фазах на тістомісильних машинах періодичної дії "Стандарт". Забезпечення роботи тістомісильних, перекидних машин і дозувальної апаратури по встановленому режимі. Заміс опари, головок, закваски тіста для вироблюваних на підприємстві виробів. Дозування усіх видів необхідної сировини. Розкидка голівок. Контроль за процесом бродіння опари, головки і тіста. На невеличких хлібозаводах - підвіз, відводка діж.

Ділянка тістоприготування розташована в приміщенні, яке відноситься до пожежонебезпечних, категорія відділення П-ІІа.

1.2. До роботи машиністом тістомісильних машин допускаються особи, які досягли 18-річного віку, пройшли медичне обстеження та не мають медичних протипоказань, вступний інструктаж, спеціальне навчання, перевірку знань у постіинодіючий комісії з питань охорони праці, первинний інструктаж, стажування для придбання навичок безпечного ведення виробничих процесів протягом 2-15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи), мають І кваліфікаційну групу допуску з електробезпеки.

1.3. Машиніст, що обслуговує тістомісильні машини "Стандарт" зобов'язаний:

- додержувати зобов'язань щодо охорони праці, передбачених колективним договором (угодою, трудовим договором) та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства;

- проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди;

- співробітничати з власником у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто вживати посильних заходів щодо усунення будь-якої виробничої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров'ю або людей, які його оточують, і навколишньому природному середовищу, повідомляти про небезпеку свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу;

- утримувати в порядку і чистоті своє робоче місце;

- дотримувати встановленого протипожежного режиму; не користуватися відкритим вогнем.

- вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим при нещасних випадках;

- знати і виконувати вимоги даної інструкції, правила виробничої санітарії, правила поводження з машинами, устаткуванням і іншими засобами виробництва;

- не знаходитися на території в нетверезому стані, не вживати спиртні напої та наркотичні речовини;

- курити і приймати їжу тільки в спеціально відведених місцях (зазначити конкретно);

Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація небезпечна для його життя чи здоров'я, або для людей, які його оточують і навколишнього середовища.

1.4. Основними небезпечними виробничими чинниками на робочому місці машиніста по обслуговуванню тістомісильної машини Стандарт" можуть бути:

- деталі, що рухаються і обертаються (з'єднувальні муфти електроприводів і робочих органів, шківи, де можливі захоплення і намотування одягу, волосся. Місильний орган, діжа, черв'ячний привід - при попаданні на ці деталі можливі травми й ампутація кінцівок. Падіння діжі з діжоперекидача;

- кліноременні передачі, де в точці набігання ременя на шків виникає зона захоплення, і при попаданні кінцівок, одягу відбувається затягування між шківом і ременем;

- електричний струм на корпусах електродвигунів, технологічного устаткування, електропроводці, що може виникнути при пошкодженні ізоляції; при попаданні вологи на пускову апаратуру, а також при доторканні до відкритих струмоведу-чих частин або електропроводів під напругою;

- падіння на підлозі або інших шляхах переміщення.

1.5. Шкідливими виробничими чинниками на робочому місці можуть бути:

- наявність вуглекислого газу (двоокису вуглецю), що виділяється при шумуванні тіста і маючи щільність (питому вагу) більше кисню накопичується в нижніх точках діж, витісняючи кисень. Попадання людини в це середовище спричиняє втрату свідомості від кисневого голодування і при відсутності своєчасної допомоги, смерть;

- підвищений вміст борошняного пилу (ГДК до 6 мг/м , факт -), що може викликати алергічну реакцію або захворювання пневмоконіозами;

- підвищений рівень шуму (ГДР- 80 дБА, факт -), що негативно впливає на нервову і серцево-судинну системи;

- підвищена температура, особливо в літній період року (по нормі-16-27°С,факт-);

- недостатня освітленість на робочому місці.

Шкідливі та небезпечні фактори конкретизуються згідно результатів атестації робочих місць.

1.6. Для захисту персоналу від небезпечних і шкідливих виробничих чинників передбачено наступне:

1.6.1. Місильний орган і діжа закриваються кришкою, яка обладнана устроєм, що блокує та не дозволяє запустити машину при не щільно прикритій кришці. Черв'ячна пара, що призводить в обертання діжу, закривається огородженням.

1.6.2. Для запобігання травмування при переміщенні діжі, підлога V цеху виконана з мінімальними ухилами, без вибоїв і бугрів. Слідкувати за справністю коліс діжі.

1.6.3. Для виключення можливості падіння діжі з діжоперекидача є кінцеві вимикачі максимального підйому і спуску діжі, механізм і блокування надійності закріплення діжі, що не припускають підйом незафіксованоїдіжі, устрій від само-повільного спуска. Для недопущення перевантаження, привід обладнано захисним елементом. Діжоперекидач має огородження небезпечної зони з блокуванням, що виключає підіймання при відкритому огородженні, і аварійну кнопку "Стоп" для зупинки в екстрених випадках.

1.6.4. Огородження всіх частин, що обертаються і деталей машин, муфт і ремінних передач, інших небезпечних зон.

1.6.5. Вивішування попереджувальних знаків безпеки написів на всіх пускачах для попередження випадкового пуску устаткування, що знаходиться в ремонті, наладці або очистці.

1.6.6. Для попередження поразки електрострумом усі частини електроустаткування, що можуть виявитися під напругою, оснащені захисним заземленням-зануленням, включати устаткування при обірваних або погано закріплених провідниках ланцюга заземлення не дозволяється. Всі відкриті струмоведучі частини щитів, пускачів закриті запірними устроями, відчиняти який можуть тільки особи електротехнічного персоналу.

1.6.7. Від падіння людини на підлозі й інших шляхах переміщення використане покриття, що не сковзає і застосовується спеціальне взуття.

1.7. Виконуйте такі правила особистої гігієни:

— залишайте всі особисті речі і верхній одяг у влаштованих для цього місцях;

— приймайте їжу тільки у спеціально влаштованих для цього місцях.

— при відвідуванні туалету залишайте санодяг у тамбурі, при виході — вимийте руки водою, ополосніть дезінфікуючим розчином і водою.

1.8. При одержанні травми треба негайно звернутися в медпункт і повідомити свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу про нещасний випадок, що трапився, і причини, що викликали травму. При травмі співробітників надати допомогу, повідомити у медпункт.

1.9. Машиніст тістомісильних машин періодичної дії повинний користуватися виданим йому санітарним одягом (пекарський костюм, фартух х/п, ковпак або косинка, тапочки). Брудний одяг вчасно здавати в прання;

1.10. За порушення вимог даної інструкції працівник притягається до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної та кримінальної відповідальності згідно з законодавством України. 2. Вимоги безпеки перед початком роботи.

2.1. Прийом і здавання зміни при безперервній роботі провадиться за 15 хвилин до початку зміни.

2.2. Приступаючи до роботи необхідно:

2.2.1. Надіти санодяг і привести його в порядок, сховати волосся під головний убір.

2.2.2. Оглянути робоче місце, устаткування, прибрати непотрібні предмети і пристосування, звільнити проходи. Перевірити чи нема будь-яких сторонніх предметів в середині устаткування.

2.2.3. Перевірити наявність необхідної сировини.

2.2.4. Перевірити справність необхідних пристосувань: шкребків, мірників, лопат.

2.2.5. Перевірити справність устаткування, дозувальної, контрольно-вимірювальної апаратури.

2.3. Перед початком роботи необхідно:

2.3.1. Візуально переконатися в наявності, справності, надійному кріпленні огороджень частин, що обертаються і небезпечних зон.

2.3.2.Переконайтеся у наявності та справності заземлюючих устроїв та написів на пускачах.

2.3.3. Перевірити справність устаткування і пускачів включенням на холостому ходу. При роботі не повинно бути сторонніх стукотів і підвищеної вібрації, наявності напруги при доторку до устаткування.

2.3.4. Перевірити справність блокування кришки тістомісильної машини, шляхом її підняття при включеному двигуні. При опусканні кришки запуск двигуна повинний бути передбачений тільки пускачем.

2.3.5. Перевірити наявність і справність пристосувань: шкребків, щіток, штовхачів, табличок "Не включати! Працюють люди !".

2.3.6. Прибрати сторонні предмети з робочого місця і шляхів переміщення, переконатися у відсутності речовин, що викликають ковзання.

2.3.7. Перевірити наявність та справність первинних засобів пожежогасіння.

2.4. При виявленні несправностей і відмов устаткування, не приступайте до роботи, повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу. Не виконувати самостійно ремонт, наладку устаткування.

2.5. Перед вмиканням у роботу устаткування переконайтеся, що при його пуску не виникне небезпека для інших робітників, що можуть виявитися в небезпечних зонах.

3. Вимоги безпеки під час роботи.

3.1. Щоб запобігти травмуванню і виникненню травмонебез-печних ситуацій, треба додержуватися таких вимог:

- не залишайте працююче устаткування без нагляду і не допускайте до роботи на ньому сторонніх осіб, без дозволу керівника;

- працюйте на справному устаткуванні, при виявленні несправностей повідомте безпосереднього керівника робіт;

- не працюйте на устаткуванні зі знятими або не справними захисними засобами травмонебезпечних зон;

- не відчиняйте дверці електрошаф і не ремонтуйте електроустаткування, не наступайте на електропроводи;

- не включати устаткування при обірваних або видимих пошкодженнях захисного заземлення (занулення);

- не виконуйте роботи, які не входять у ваші обов'язки;

- будьте уважними до сигналів внутрішньоцехового транспорту.

3.2. Переміщення діжі робити тільки штовханням перед собою. При установці діжі на плиту переконайтеся в її надійній фіксації.

3.3. Перед завантаженням борошна опустіть кришку, перевірте щільність її прилягання до діжі.

3.4. Завантаження борошна виконуйте при заправленому в отвір кришки рукаві дозувальних ваг, не допускайте розпил борошна.

3.5. При вивантаженні тіста встановіть діжу на діжоперекидач. Переконайтеся в надійній її фіксації. Перед включенням перекидача відійдіть за межи небезпечної зони.

3.6. При наявності вибоїв, відсутніх плиток і інших негараздів на шляхах переміщення діжі, несправності коліс негайно повідомте свого безпосереднього керівника робіт.

3.7. При порушенні нормальної роботи механізмів, виходу з ладу блокувань, кінцевих вимикачів, механізму фіксації діжі, зупиніть устаткування і повідомте безпосереднього керівника робіт. Продовжуйте роботу тільки по його вказівці.

3.8. Щоб уникнути ядухи від вуглекислого газу не нахилятися у середину діжі.

4. Вимоги безпеки по закінченні роботи

4.1. Перед зачищенням і прибиранням устаткування необхідно:

4.1.1. Зупинити устаткування кнопкою "Стоп".

4.1.2. Повісити на пускачі табличку "Не вмикати! Працюють люди!".

4.1.3. При зачищенні діжі користуйтеся шкребками з довгими ручками.

4.2. При вологому прибиранні устаткування не допускайте попадання води в пускову апаратуру.

4.3. По закінченні роботи встановіть всі огородження, інструмент і пристосування на встановлені місця.

4.4. При передачі зміни повідомте змінному машиністу про неполадки, що не усунуті і можливі відмови в роботі устаткування.

4.5. Зняти санодяг, вимити обличчя і руки теплою водою з милом, при можливості прийняти душ.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.

5.1. Аварійною ситуацією є обставини, розвиток яких може призвести до серйозних поломок устаткування, руйнації будівельних конструкцій, пожежам, травмуванню або загибелі людей. Такими ситуаціями на робочому місці машиніста тістомісильної машини "Стандарт" можуть бути:

- сторонні звуки, удари при роботі устаткування, його підвищена вібрація;

- поява напруги на поверхні устаткування;

- поява диму, іскріння, загоряння обмоток електродвигунів, електропроводки, пускової апаратури.

При зазначених ознаках треба обезструмити устаткування і повідомити свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу.

5.2. При загорянні електроустаткування використовувати тільки вуглекислотні чи порошкові вогнегасники, що знаходяться (зазначити місце).

5.3. Для гасіння інших осередків пожежі користуватися пінними вогнегасниками, що знаходяться (зазначити місце).

5.4. При ситуаціях, які безпосередньо загрожують життю і здоров'ю - неконтрольоване горіння, руйнація будівельних конструкцій, тощо необхідно покинути цех через евакуаційний вихід і знаходитися біля центрального входу в будівлю.