Об'єднання підприємств хлібопекарської

промисловості

"УКРХЛІБПРОМ"

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для машиніста тістомісильних машин періодичної дії

м. Київ

УЗГОДЖЕНО

Національний науково-дослідний інститут охорони праці (ННДІОП)

15.05.2001 р.

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ об'єднання "Укрхлібпром"

24.05.2001 р. № 5

ПІ 1.8.11-142-2001

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для машиніста тістомісильних машин періодичної дії

м. Київ

1. Загальні положення

1.1. Ця інструкція встановлює вимоги з охорони праці для машиністів, що працюють на тістомісильних машинах періодичної дії Т2М-63 і призначена для навчання методам безпечної роботи і дотриманню вимог охорони праці. Постійне робоче місце машиніста - тістоприготівельне відділення. Режим роботи безперервний. Машиніст виконує такі технологічні операції: ведення процесу готування тіста по всіх технологічних фазах на тістомісильних машинах періодичної дії, забезпечення роботи тістомісильних машин і дозувальної апаратури по встановленому режиму, заміс тіста для вироблюваних на підприємстві виробів, дозування усіх видів необхідної сировини, контроль за процесом приготування тіста, готування розчину солі заданої щільності, перегляд органолептично якості солі, здійснення контролю за повнотою наповнення баків розчином солі, очищення всіх ємностей від осадків.

1.2. До роботи машиністом допускаються особи, які досягли 18-річного віку, пройшли медичне обстеження та не мають медичних протипоказань, вступний інструктаж, спеціальне навчання, перевірку знань у постійнодіючий комісії з питань охорони праці, первинний інструктаж, стажування для придбання навичок безпечного ведення виробничих процесів протягом 2-15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи), мають І кваліфікаційну групу допуску з електробезпеки.

1.3. Машиніст машин періодичної дії зобов'язаний:

- додержувати зобов'язань щодо охорони праці, передбачених колективним договором (угодою, трудовим договором) та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства;

- проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди;

- співробітничати з власником у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто вживати посильних заходів щодо усунення будь-якої виробничої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров'ю або людей, які його оточують, і навколишньому природному середовищу, повідомляти про небезпеку свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу;

- утримувати в порядку і чистоті своє робоче місце;

- дотримувати встановленого протипожежного режиму; не користуватися відкритим вогнем.

- вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим при нещасних випадках;

- знати і виконувати вимоги даної інструкції, правила виробничої санітарії, правила поводження з машинами, устаткуванням і іншими засобами виробництва;

- не знаходитися на території в нетверезому стані, не вживати спиртні напої та наркотичні речовини;

- курити і приймати їжу тільки в спеціально відведених місцях (зазначити конкретно);

- технологічний процес готування тіста на тістомісильних машинах періодичної дії; установлений технологічний режим і параметри готування тіста; методи контролю і регулювання технологічного режиму; устрій, принцип роботи устаткування, що обслуговується; правила дозування; методи визначення готовності і тіста; сорту борошна й основних компонентів сировини; органолептичну оцінку якості сировини і тіста; Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація небезпечна для його життя чи здоров'я, або для людей, які його оточують і навколишнього середовища.

1.4. Небезпечними виробничими чинниками на робочому місці машиніста машин періодичної дії можуть бути:

1.4.1. Деталі устаткування, що рухаються і обертаються:

- з'єднувальні муфти електроприводів і робочих органів устаткування, шківи, кінці валів, що виступають і інші деталі, що обертаються, де можливі захоплення і намотування одягу, волосся.

1.4.2.Робочий орган тістомісильної машини, при попаданні в зону якого відбувається захоплення кінцівок, їхня ампутація або загибель потерпілого.

1.4.3. Клиноременні передачі, де в точці набігання ременя на шків виникає зона захоплення, і при попаданні кінцівок, одягу відбувається затягування між шківом і ременем.

1.4.4. Ураження електричним струмом.

1.4.5 Падіння на підлозі або інших шляхах переміщення.

1.5. Шкідливими виробничими чинниками на робочому місці можуть бути:

1.5.1. Підвищений вміст борошняного пилу (ГДК до 6 мг/м3) яке може викликати алергічну реакцію або захворювання пневмоконіозами.

1.5.2. Підвищений рівень шуму (ГДР- 80 дБА), що негативно впливає на нервову і серцево-судинну системи.

1.5.3. Підвищена температура, особливо в літній період року (по нормі-16-27°С).

Шкідливі та небезпечні фактори конкретизуються згідно результатів атестації робочих місць.

1.6. Для усунення можливості впливу небезпечних і шкідливих виробничих чинників передбачено:

1.6.1. Огородження всіх частин і деталей машин, що обертаються, муфт і ремінних передач, інших небезпечних зон, знімати і працювати при відсутності яких забороняється.

1.6.2. Установка блокування кришки тістомісильної машини, що забезпечує зупинку приводу місильних лопатив при її відкриванні та кінцевих вимикачів механізму, що перевертає корито.

1.6.3. Вивішування попереджувальних знаків безпеки на всіх пускачах для попередження випадкового пуску устаткування, що знаходиться в ремонті, наладці або очистці.

1.6.4. Для попередження ураження електрострумом усі частини електроустаткування , що можуть виявитися під напругою, оснащені захисним заземленням-зануленням. Всі відкриті струмоведучі частини щитів, пускачів закриті запірними устроями, відчиняти які можуть тільки особи електротехнічного персоналу.

1.6.5. Від падіння працівників на підлозі й інших шляхах переміщення використане покриття, що не сковзає, і застосовується спеціальне взуття.

1.7. Виконуйте такі правила особистої гігієни:

— залишайте всі особисті речі і верхній одяг у влаштованих для цього місцях;

— приймайте їжу тільки у спеціально влаштованих для цього місцях.

— при відвідуванні туалету залишайте санодяг у тамбурі, при виході — вимийте руки водою, ополосніть дезінфікуючим розчином і водою.

1.8. При одержанні травми треба негайно звернутися в медпункт і повідомити свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу про нещасний випадок, що трапився, і причини, що викликали травму. При травмі співробітників надати допомогу, повідомити у медпункт.

1.9. Машиніст машин періодичної дії повинний користуватися виданим йому санітарним одягом (х/б сорочка, брюки, ковпак або косинка, рушник, фартух, тапочки), брудний одяг вчасно здавати в прання.

1.10. За порушення вимог даної інструкції працівник притягається до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної та кримінальної відповідальності згідно з законодавством України.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи.

2.1. Прийом і здавання зміни при безперервній роботі провадиться за 15 хвилин до початку зміни.

2.2. Приступаючи до роботи необхідно:

2.2.1. Надіти санодяг і привести його в порядок, волосся сховати під головний убір.

2.2.2. Перевірити справність устаткування і пускачів включенням на холостому ходу. При роботі не повинно бути сторонніх стукотів і підвищеної вібрації.

2.2.3. Переконатися в справності блокувань кришки тістомісильної машини, шляхом її підняття при включеному устаткуванні. Після спрацьовування блокування пуск устаткування повинний бути виконаний тільки пускачем.

2.2.4. Перевірити наявність і справність пристосувань: шкребків, щіток, табличок "Не вмикати ! Працюють люди !".

2.2.5. Прибрати сторонні предмети з робочого місця і шляхів переміщення, переконатися у відсутності речовин, що викликають ковзання.

2.2.6. Перевірити наявність та справність первинних засобів пожежогасіння.

2.3. При виявленні несправностей і відмов устаткування, не приступайте до роботи, повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу. Не виконувати самостійно ремонт, наладку устаткування.

2.4. Перед запуском у роботу устаткування переконайся, що при його пуску не виникне небезпека для інших працівників, що можуть виявитися в небезпечних зонах.

3. Вимоги безпеки під час виконання роботи. 3.1. Щоб запобігти травмуванню і виникненню травмонебезпечних ситуацій, треба додержуватися таких вимог:

- не залишайте працююче устаткування без нагляду і не допускайте до роботи на ньому сторонніх осіб, без дозволу керівника;

- працюйте на справному устаткуванні, при виявленні несправностей повідомте безпосереднього керівника робіт;

- не працюйте на устаткуванні зі знятими або не справними захисними засобами травмонебезпечних зон;

- не відчиняйте дверці електрошаф і не ремонтуйте електроустаткування, не наступайте на електропроводи;

- не включати устаткування при обірваних або видимих пошкодженнях захисного заземлення (занулення);

- не виконуйте роботи, які не входять у ваші обов'язки;

- будьте уважними до сигналів внутрішньоцехового транспорту.

3.2. При виході з ладу блокування кришки або кінцевих вимикачів місильного корита зупиніть машину і повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу.

3.3. При необхідності видалення тіста, зупиніть привід, повісьте на пускач табличку "Не вмикати! Працюють люди !" і шкребком зніміть залишки.

3.4. При попаданні на підлогу тіста, рідин, розчинів і інших сторонніх предметів своєчасно їх збирати в спеціальну ємність.

3.5. Про всі недоліки у роботі устаткування, нещасні випадки, що трапилися з Вами або співробітниками, факти порушення технологічного процесу повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу, зробіть відповідний запис у змінному журналі.

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Перед зачищенням і прибиранням устаткування необхідно:

4.1.1. Зупинити устаткування кнопкою "Стоп".

4.1.2. Повісити на пускачі табличку "Не вмикати ! Працюють люди!".

4.1.3. Використовувати для очищення тільки спеціальні шкребки.

4.2. При вологому прибиранні устаткування не допускайте попадання води в пускову апаратуру.

4.3. По закінченні очищення та прибирання установіть всі огородження, інструмент і пристосування на встановлені місця.

4.4. Прийняти душ, санодяг скласти в шафу.

4.5. Про усі виявлені порушення в процесі роботи повідомити свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу і змінного машиніста.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.

5.1. Аварійною ситуацією є обставини, розвиток яких може призвести до серйозних поломок устаткування, руйнації будівельних конструкцій, пожежам, травмуванню або загибелі людей. Такими ситуаціями на робочому місці машиніста машин періодичної дії можуть бути:

5.1.1. - сторонні звуки, удари при роботі устаткування, його підвищена вібрація;

- поява напруги на поверхні устаткування;

- поява диму, іскріння, загоряння обмоток електродвигунів, електропроводки, пускової апаратури.

При зазначених ознаках обезструмте устаткування і повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу.

5.2. При загорянні електроустаткування використовувати тільки вуглекислотні або порошкові вогнегасники, що знаходяться (зазначити місце).

5.3. Для гасіння інших осередків пожежі користуватися пінними вогнегасниками, що знаходяться (зазначити місце).

5.4. При ситуаціях які безпосередньо загрожують життю і здоров'ю - неконтрольоване горіння, руйнація будівельних конструкцій або інші, покинути цех через евакуаційний вихід і знаходитися у центрального входу в будівлю.

5.5. Якщо є потерпілі, надавати їм першу медичну допомогу; при необхідності, викликати "швидку допомогу".

5.6. При пожежі викликати пожежну частину і приступити до її гасіння наявними засобами пожежогасіння.

5.7. В усіх випадках виконувати вказівки свого безпосереднього керівника.

Розробник: