ГАЛУЗЕВІ БУДІВЕЛЬНІ НОРМИ УКРАЇНИ

Організаційно-методичні, економічні і технічні нормативи

РЕМОНТ АВТОМОБІЛЬНИХ ДОРІГ ЗАГАЛЬНОГО КОРИСТУВАННЯ. ВИДИ РЕМОНТІВ ТА ПЕРЕЛІК РОБІТ

ГБН Г. 1-218-182:2011

Видання офіційне

Київ

Державна служба автомобільних доріг України

(Укравтодор)

2011

ПЕРЕДМОВА

1 РОЗРОБЛЕНО:Державнийдорожнійнауково-дослідний інститут імені

М.П. Шульгіна (ДерждорНДІ)

РОЗРОБНИКИ:А.Безуглий, В. Вирожемський(к.т.н.), В. Нагайчук(к.т.н.),

А. Цинка (керівник розробки)

2 ВНЕСЕНО:

Департамент автомобільних доріг Укравтодору Департамент капітального будівництва та інвестиційної політики Укравтодору

Управління науково-технічної політики Укравтодору

3 ПОГОДЖЕНО:Міністерстворегіональногорозвитку,будівництва та

житлово-комунального господарства України

лист № 24-12/7/38-9240 від “18” серпня 2011 р.

4 ЗАТВЕРДЖЕНО:НаказДержавноїслужбиавтомобільнихдорігУкраїни

(Укравтодор)

№ 301 від “23” серпня 2011 р.

‘01” грудня 2011 р.

НАБРАННЯ ЧИННОСТІ:

5 НА ЗАМІНУ

ВБНГ. 1-218-182-2006Організаційно-методичні,

економічні і технічні нормативи. Класифікація робіт з ремонтів автомобільних доріг загального користування

Право власності на цей документ належить державі.

Цей документ не може бути повністю чи частково відтворений, тиражований і розповсюджений як офіційне видання без дозволу Державної служби автомобільних доріг України (Укравтодор)

ЗМІСТ

С.

  1. Сфера застосування 1
  2. Нормативні посилання 1
  3. Терміни та визначення понять 2
  4. Загальні положення 3
  5. Роботи з капітального ремонту 3
  6. Роботи з поточного ремонту 7

ГАЛУЗЕВІ БУДІВЕЛЬНІ НОРМИ УКРАЇНИ

ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ, ЕКОНОМІЧНІ І ТЕХНІЧНІ НОРМАТИВИ

РЕМОНТ АВТОМОБІЛЬНИХ ДОРІГ ЗАГАЛЬНОГО КОРИСТУВАННЯ. ВИДИ РЕМОНТІВ ТА ПЕРЕЛІК РОБІТ

Чинні від 2011-12-01

  1. СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

Ці будівельні норми застосовують для визначення видів ремонтів та переліку ремонтно-будівельних робіт, які повинні виконуватись на автомобільних дорогах загального користування (далі - автомобільні дороги).

  1. НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

У цьому стандарті є посилання на такі нормативні документи:

Закон України “Про автомобільні дороги” (від 08.09.2005 № 2862-IV) Закон України “Про автомобільний транспорт” (від 05.04.2001 № 2344-III)

Закон України “Про дорожній рух” (від 30.06.1993 № 3353-ХІ) Постанова Кабінету Міністрів України «Про правила дорожнього руху» (від 10.10.2001 № 1306)

ДБН В.2.3-4:2007 Споруди транспорту. Автомобільні дороги. Частина I. Проектування. Частина II. Будівництво

ДБН В.2.3-5-2001 Споруди транспорту. Вулиці та дороги населених пунктів

ДБН В.2.3-6-2002 Споруди транспорту. Мости та труби. Обстеження і випробування

ДБН В.2.3-14:2006 Споруди транспорту. Мости та труби. Правила проектування

ДБН В.2.3-20:2008 Споруди транспорту. Мости та труби. Виконання та приймання робіт

ВБН В.2.3-218-008-97 Проектування і будівництво жорстких та з жорсткими прошарками дорожніх одягів

ВБН В.2.3-218-171-2002 Споруди транспорту. Спорудження земляного полотна автомобільних доріг

ВБН В.2.3-218-186-2004 Споруди транспорту. Дорожній одяг нежорсткого типу

1

Видання офіційне

ВБН Г.1-218-050-2001 Організаційно-методичні, економічні і технічні нормативи. Міжремонтні строки експлуатації дорожніх одягів та покриттів на автомобільних дорогах загального користування

ДСТУ 3587-97 Безпека дорожнього руху. Автомобільні дороги, вулиці та залізничні переїзди. Вимоги до експлуатаційного стану

ДСТУ 4092-2002 Безпека дорожнього руху. Світлофори дорожні. Загальні технічні вимоги, правила застосування та вимоги безпеки

ДСТУ 4100-2002 Знаки дорожні. Загальні технічні умови. Правила застосування.

3 ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ

Нижче подано терміни, вжиті в цьому стандарті, та визначення позначених ними понять.

  1. Виробничі бази - виробничі підсобні підрозділи (бази, бітумні бази, АБЗ, полігони для виробництва залізобетонних виробів, для стоянки та ремонту дорожньої техніки, для приготування та зберігання матеріалів, сумішей, які застосовуються при капітальному та поточному ремонтах і утриманні автомобільних доріг).
  2. Капітальний ремонт - запланований обсяг робіт без підвищення категорії дороги з комплексного відновлення чи підвищення транспортно- експлуатаційних характеристик автомобільних доріг і інженерних споруд або приведення геометричних параметрів і технічних характеристик окремих елементів, з врахуванням зростання інтенсивності руху та осьових навантажень, до діючих нормативних вимог з урахуванням категорій і значення доріг.
  3. Лінійні споруди - споруди та комплекси споруд на землях дорожнього господарства (шляхово-експлуатаційні дільниці, їх підрозділи, в тому числі житлові будинки, об’єкти дорожнього зв’язку, майстерні для ремонту техніки, склади для збереження матеріалів, інженерні мережі, колодязі, резервуари та інші), що задіяні на забезпеченні виконання робіт з ремонтів та утримання автомобільних доріг і є складовою частиною автомобільної дороги.
  4. Об’єкти дорожнього сервісу - згідно Закону України «Про автомобільні дороги».
  5. Поточний дрібний ремонт - підтримання транспортно- експлуатаційних характеристик автомобільних доріг шляхом усунення незначних пошкоджень окремих елементів дороги, що виникли в процесі експлуатації.
  6. Поточний середній ремонт - відновлення необхідних транспортно-експлуатаційних показників проїзної частини (рівності та шорсткості покриттів шляхом влаштування поверхневих обробок, тонкошарових покриттів або інших шарів зносу), виправлення незначних пошкоджень окремих елементів автомобільної дороги (земляного полотна, укосів виїмок та насипів, водовідведення, штучних споруд та інших) і доведення елементів облаштування до нормативних вимог.
  7. Споживчі властивості дороги - сукупність показників, що безпосередньо відображають зацікавленість користувачів дороги в якості послуг, їх вплив на якість автомобільної дороги та довкілля, а саме: безпеку, швидкість, безперервність, комфортність дорожнього руху; пропускну здатність дороги, зокрема спроможність пропускати автомобілі і автопоїзди з дозволеними для руху осьовими навантаженнями, загальною масою і габаритами; екологічний та естетичний стан дороги; рівень обслуговування та інформаційного забезпечення.
  8. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
    1. Ремонти направлені на забезпечення споживчих властивостей автомобільних доріг - сукупності транспортно-експлуатаційних показників, що безпосередньо відповідають інтересам користувачів та чинним нормам згідно з Законами України “Про автомобільні дороги”, “Про автомобільний транспорт”, “Про дорожній рух” та Постанови Кабінету Міністрів України “Про правила дорожнього руху”.
    2. Встановлюється два види ремонтів:
  • капітальний ремонт;
  • поточний ремонт, який поділяється на середній та дрібний.
    1. Вид ремонту, склад і обсяги робіт по кожній ділянці дороги, окремій дорожній споруді або елементу дороги встановлюють на підставі результатів діагностики й оцінки їхнього фактичного стану, інженерних вишукувань, випробувань і обстежень, які зафіксовані в дефектних актах та інших документах, з врахуванням міжремонтних строків експлуатації дорожніх одягів та покриттів на автомобільних дорогах загального користування згідно з ВБН Г.1-218-050.
  1. РОБОТИ З КАПІТАЛЬНОГО РЕМОНТУ
    1. Критерієм для призначення капітального ремонту є такий транспортно-експлуатаційний стан дороги, який не задовольняє вимогам міцності дорожньої конструкції (дорожній одяг та земляне полотно) та /або безпеки дорожнього руху відповідно до чинних нормативно-технічних документів.

Капітальний ремонт необхідно виконувати комплексно по всіх спорудах і елементах дороги, що ремонтуються. При відповідному обґрунтуванні допускається проведення вибіркового капітального ремонту окремих ділянок і елементів дороги, а також дорожніх споруд (капітальний ремонт мостів, переправ, споруд дорожньої служби тощо).

Капітальний ремонт виконується відповідно до розробленої і затвердженої у встановленому порядку проектно-кошторисної документації.

У складі кошторису враховується вартість розроблення та погодження проектно-кошторисної документації об’ єкту капітального ремонту, утримання служб технічного нагляду, авторський нагляд проектної організації (за погодженням із замовником та Укравтодором).

  1. До капітального ремонту автомобільних доріг і дорожніх споруд належать роботи відповідно до 5.2.1 - 5.2.7.
    1. Земляне полотно та водовідведення згідно з ВБН В.2.3-218-171:
  • виправлення земляного полотна у плані, поздовжньому і поперечному профілях; усунення руйнувань, що виникли внаслідок недостатнього водовідведення, стихійних лих або зсувних процесів;
  • влаштування дренажів, ізолюючих прошарків; укріплення укосів та інші роботи, що забезпечують стійкість земляного полотна;
  • відновлення діючих та влаштування нових споруд водовідведення, берегозахисту та зливової каналізації;
  • влаштування земляного полотна та водовідведення на розширеннях для додаткових смуг руху, перехідно-швидкісних смуг, майданчиках для зупинки і стоянки транспортних засобів, на перехрещеннях (у тому числі у різних рівнях), майданчиках відпочинку, під’їзних автомобільних дорогах (під’їздах) до розв’язок, об’єктів дорожньо-експлуатаційних служб, об’єктів сервісу, діючих прикордонних пунктів і пунктів пропуску, ґрунтових, піщаних кар’єрів та на об’їзних дорогах, що ремонтуються;
  • розкриття виїмок для забезпечення видимості на кривих у плані;
  • доведення геометричних параметрів земляного полотна до нормативних вимог;
  • рекультивація земель, що використовувались як ґрунтові та піщані кар’єри, а також при розміщенні елементів дороги, споруд при прокладанні за новим напрямком;
  • влаштування та відновлення укріплення розділювальних смуг, укосів і узбіч земляного полотна.
    1. Дорожній одяг та покриття згідно з ВБН В.2.3-218-186 та ВБН В.2.3-218-008:
  • підсилення (з вирівнюванням поздовжнього та поперечного профілів) або влаштування нового дорожнього одягу окремими ділянками в місцях розширення проїзної частини, виправлення і перебудови земляного полотна; на перехрещеннях (у тому числі у різних рівнях), примиканнях, віднесених лівоповоротних з’ їздах, перехідно-швидкісних смугах, додаткових смугах руху, під’їздах до пунктів пропуску, залізничних переїздів, на тротуарах, пішохідних і велосипедних доріжках, окремих переїздах, з’їздах, майданчиках для зупинки і стоянки транспортних засобів, майданчиках відпочинку, набережних, на об’ їзних дорогах при ремонті основних доріг, під’їзних автомобільних дорогах до об’єктів дорожньо-експлуатаційних служб та інших об’єктів, які знаходяться на балансі дорожніх організацій (об’єктів сервісу, виробничих баз, визначних пам’яток, паромних переправ), до ґрунтових та піщаних кар’єрів
  • встановлення бортових каменів і влаштування укріплених смуг по крайках покриттів;
  • ліквідація колій глибиною більш 40 мм із заміною нестабільних шарів дорожнього одягу методами фрезерування і ресайклінгу (регенерації) на ширину однієї або кількох смуг руху або на всю ширину покриття з укладанням одного чи декількох шарів асфальтобетону та вирівнюванням поперечного і поздовжнього профілів;
  • поновлення профілю щебеневих, гравійних покриттів з додаванням кам’яних матеріалів більше 500 м на один кілометр;
  • влаштування і ремонт віражів на горизонтальних кривих;
  • перемощування бруківок з повною чи частковою заміною піщаної основи або влаштування інших покриттів з використанням старих бруківок (понад 50 % загальної площі) як основи;
  • влаштування тротуарів;
  • укріплення узбіч;
  • влаштування з’їздів, віднесених лівих поворотів, смуг очікування для розвороту автотранспорту, стоянки автомобілів та місць відпочинку, а також перехідно-швидкісних смуг.
    1. Штучні споруди згідно з ДБН В.2.3-14, ДБН В.2.3-20, ДБН В.2.3-6:
  • підсилення, поширення мостів з доведенням їх габаритів та/або вантажопідйомності до нормативних;
  • влаштування надземних та підземних пішохідних переходів;
  • заміна, відбудова та підсилення опор, торкретування поверхні, відновлення облицювання масивних опор, цементація кам’яної кладки, заміна дренажу, ліквідація місцевих розмивів біля опор;
  • поновлення, підсилення, заміна елементів прогонових будов і опорних частин (заміна пошкоджених елементів поясів і ферм металевих прогонів, заміна балок прогонових будов, заміна опорних частин тощо), встановлення їх в проектне положення;
  • заміна та влаштування огороджень;
  • заміна та влаштування тротуарних блоків;
  • заміна та влаштування гідроізоляції та покриття проїзної частини;
  • заміна та влаштування перехідних плит сполучення мосту з насипом, в тому числі з відновленням дренуючої засипки;
  • відновлення і влаштування підпірних стін, протилавинних галерей, захисних укріплень, регуляційних споруд тощо;
  • поновлення, влаштування системи водовідведення;
  • ремонт і влаштування тунелів, галерей та протилавинних споруд (облаштування, гідроізоляція, водовідвід тощо);
  • заміна та поширення водопропускних труб;
  • заміна малих мостів на труби;

Тунелі:

  • посилення, часткова заміна (до 25%) тюбінгів, відновлення гідроізоляції, системи вентиляції, освітлення, штолень для освітлення і захисту від ґрунтових вод тунелів;
  • посилення порталів;
  • відновлення дорожнього одягу з відновленням (заміною) водовідвідних лотків тощо.
    1. Дорожні пристрої і облаштування доріг згідно з ДБН В.2.3-4:
  • влаштування об’ єктів дорожнього сервісу, стаціонарних пунктів вагового та габаритного контролю, оглядових майданчиків та під’їздів до них, пішохідних переходів в різних рівнях, перехідно-швидкісних смуг, огороджень;
  • облаштування майданчиків для пересувних пунктів вагового та габаритного контролю,
  • влаштування автобусних зупинок, автопавільйонів, майданчиків для зупинки транспортних засобів, малих архітектурних форм, туалетів;
  • влаштування з’їздів та під’їздів до будівель дорожньо- експлуатаційних служб, виробничих баз;
  • влаштування велосипедних доріжок;
  • влаштування і модернізація існуючого технологічного дорожнього зв’язку на автомобільних дорогах;
  • архітектурне оформлення і благоустрій автомобільних доріг чи окремих ділянок;
  • благоустрій територій виробничих баз, лінійних будівель і споруд;
  • влаштування шумозахисних екранів;
  • проведення заходів з охорони навколишнього природного середовища (у тому числі вирубка та посадка зелених насаджень.
    1. Організація та безпека дорожнього руху згідно з ДСТУ 3587, ДСТУ 4092, ДСТУ 4100; влаштування:
  • системи сигналізації, інформаційного забезпечення, освітлення на ділянках автомобільних доріг;
  • огородження;
  • нових і ремонт існуючих засобів організації і регулювання руху;
  • систем моніторингу за станом доріг і умовами руху;
  • систем диспетчерського й автоматизованого керування рухом із застосуванням дистанційно керованих знаків і табло зі змінною інформацією, світлофорів, систем автоматики і телемеханіки;
  • тимчасової розмітки на період капітального ремонту і її видалення після закінчення робіт;
  • постійної розмітки після капітального ремонту;
  • влаштування метеостанцій.
    1. Лінійні будівлі та споруди:
  • заміна конструкцій перегородок та покрівлі;
  • ремонт, заміна та підсилення міжповерхових та дахових перекриттів, стін, часткова чи повна заміна підлог або їх основ, внутрішнє перепланування будівель та споруд, поновлення гідроізоляції, ремонт, підсилення фундаментів;
  • ремонт (при наявності руйнувань менше ніж 50 %) або влаштування нових (якщо руйнувань більше ніж 50 %) дахів та покрівель;
  • ремонт фасадів будівель влаштування, ремонт чи заміна зовнішніх, внутрішніх інженерних мереж (газові, електричні, теплові, каналізаційні, водопостачання тощо), під’єднання їх до існуючих;
  • ремонт, влаштування природоохоронних і очисних споруд;
  • розширення, відбудова окремих будівель і споруд, комплексів будівель та споруд дорожніх служб, житлових будинків, виробничих баз, об’єктів дорожнього сервісу тощо.
    1. Проектні, науково-дослідні та інші супутні роботи:
  • розробка проектно-кошторисної документації з капітального ремонту автомобільних доріг, інженерних споруд та її експертиза;
  • виконання науково-технічних і проектно-конструкторських робіт, направлених на розробку прогресивних методів і технологій з ремонту автомобільних доріг та інженерних споруд;
  • науково-технічний супровід виконання робіт та авторський нагляд;
  • контроль якості ремонтних робіт та технічний нагляд замовника;
  • розробка і узгодження схем організації руху автотранспорту і пішоходів на ділянках, де передбачається виконання ремонтних робіт.