ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи

  1. № 136 Зареєстровані в Міністерстві юстиції України
  2. за № 444/12318

НПАОП 35.3-1.02-06

ПРАВИЛА ОХОРОНИ ПРАЦІ У ЦЕХАХ КІНЦЕВОГО СКЛАДАННЯ

ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ

  1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Ці Правила поширюються на суб’єкти господарювання (далі - підприємства) незалежно від форми власності, які виконують роботи із складання, відпрацювання та випробування літальних апаратів і їх систем.

Правила є обов’язковими для працівників (у межах покладених на них завдань та функціональних обов’язків), які виконують роботи із складання, відпрацювання і випробовування літальних апаратів та їх систем у цехах кінцевого складання і здійснюють проектування виробничих, адміністративних та побутових приміщень для цих цехів.

Правила встановлюють вимоги безпеки та санітарно-гігієнічні вимоги до облаштування робочих місць працівників у цехах кінцевого складання літальних апаратів, у яких виконуються роботи із складання, відпрацювання та випробовування літальних апаратів і їх систем.

Правила містять вимоги з охорони праці до виробничих та допоміжних приміщень, організації та виконання технологічних процесів під час монтажу і випробування систем та кінцевого складання літальних апаратів.

Положення цих Правил роботодавець повинен урахувати при розробці інструкцій з охорони праці для професій та видів робіт з урахуванням конкретних умов підприємства.

  1. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ
    1. Цехи кінцевого складання літальних апаратів, що проектуються, будуються та перебувають на реконструкції, повинні відповідати вимогам цих Правил.

Порядок і терміни приведення діючих цехів у відповідність до цих Правил визначаються у кожному окремому випадку роботодавцем за погодженням із територіальними органами Держпромгірнагляду, Державного пожежного нагляду та санітарно-епідеміологічного нагляду.

  1. У разі відсутності в нормативно-правових актах з охорони праці вимог, які необхідно виконувати для забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на певних роботах, роботодавець зобов’язаний вжити погоджених з органами державного нагляду за охороною праці заходів, що забезпечать безпеку працівників. За наявності об'єктів, машин, механізмів, устаткування та робіт підвищеної небезпеки роботодавець повинен отримати дозвіл від органів державного нагляду за охороною праці на початок виконання робіт підвищеної небезпеки відповідно до Порядку видачі дозволів Державним комітетом з нагляду за охороною праці тайого територіальними органами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.10.2003 № 1631 (зі змінами) (далі - ДНАОП 0.00-4.05-2003).
    1. Роботодавцю не дозволяється давати вказівки працівникам на проведення робіт, що суперечать чинним нормативно-правовим актам з охорони праці.
    2. Уведенняв експлуатацію нових і реконструйованих цехів

кінцевогоскладання літальних апаратів без дозволу органів

Державного нагляду за охороною праці не дозволяється.

  1. Контрольякості будівельно-монтажних робіт і закінченої

будівель-ної продукції здійснюється замовником та проектними

організаціями відпо-відно до вимог ДБН А.3.1-5-96 “Організація будівельного виробництва” (далі - ДБН А.3.1-5-96).

  1. Відхилення від вимог цих Правил при проектуванні, будівництві, монтажу, реконструкції, технічному переоснащенні не допускаються.
    1. Машини, механізми, устаткування, транспортні засоби і технологічні процеси, що впроваджуються у виробництво, повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів з охорони праці.
    2. Не дозволяється застосування у виробництві шкідливих речовин, на які не розроблені граничнодопустимі нормативи (концентрації), методика, засоби метрологічного контролю і які не пройшли токсикологічну експертизу.
    3. У разі надходження до цеху нових небезпечних речовин або наявності такої їх кількості, яка вимагає вжиття додаткових заходів безпеки, роботодавець зобов’язаний повідомити про це органи державного нагляду за охороною праці, розробити й узгодити з ними заходи щодо захисту здоров’я та життя працівників.
    4. При роботі зі складання, відпрацювання та випробування систем літальних апаратів у цехах кінцевого їх складання і при проектуванні виробничих та адміністративно-побутових приміщень для цих цехів необхідно дотримуватись вимог Правил пожежної безпеки України, затверджених наказом МНС України від 19.10.2004 № 126, зареєстрованих у Мін’юсті України
  2. за № 1410/10009 (далі - НАПБ А.01.001-2004).
    1. Заміна устаткування на інше, що має відмінні, ніж у того, що замінюється, виробничо-технічні характеристики (принцип дії, конструкцію, продуктивність, параметри технологічного процесу, розміри, масу тощо) або його перекомпонування, або зміна схеми

обв’язки виконуються за проектом, узгодженим зі службою охорони праці підприємства.

  1. У разі зміни технологічного процесу, заміни устаткування, виникнення аварійної ситуації, аварії або травмування працівників технологічні регламенти та інструкції, розпорядчі документи з охорони праці цеху необхідно переглянути і за необхідності унести до них зміни, затвердити у встановленому порядку до закінчення терміну їх дії.
    1. Забезпечення пожежної безпеки покладається на керівників і уповноважених ними осіб згідно зі статтею 2 Закону України “Про пожежну безпеку”. Відповідальність за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки регламентується Законом України “Про пожежну безпеку” та Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки”.
  2. ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ З ОХОРОНИ ПРАЦІ
    1. До виконання робіт, пов’язаних із складанням літальних апаратів, допускаються особи, які досягли 18 років. Ці особи підлягають попередньому та періодичним медичним оглядам відповідно до вимог Положення про медичний огляд працівників певних категорій, затвердженого наказом МОЗ України від 31.03.94 № 45, зареєстрованого в Мін’юсті України 21.06.94 за № 136/345 (ДНАОП 0.03-4.02-94) (зі змінами).
    2. Працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою, що передбачені Переліком робіт з підвищеною небезпекою, затвердженим наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15, зареєстрованим в Мін’юсті України 15.02.2005 за № 232/10512 (далі - НПАОП 0.00-4.12-2005), та Переліком робіт, де є потреба у професійному доборі, затвердженим

наказом МОЗ України та Держнаглядохоронпраці України від 23.09.94 № 263/121, зареєстрованим в Мін’юсті України 25.01.95 за № 18/554 (ДНАОП 0.03-8.06-94) (зі змінами), повинні проходити попереднє спеціальне навчання і перевірку знань та один раз на рік перевірку знань відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці.

  1. Роботодавець відповідно до вимог Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоропраці України від 26.01.2005 № 15, зареєстрованого в Мін’юсті України 15.02.2005 за № 231/10511 (НПАОП 0.00-4.12-2005), з урахуванням специфіки виробництва розробляє Положення про навчання з питань охорони праці, яке затверджується наказом і діє у межах підприємства.

Повторний інструктаж проводиться не рідше одного разу на три місяці. Інструкції з охорони праці на підприємстві повинні відповідати вимогам Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці України від 29.01.98 № 9, зареєстрованого в Мін’юсті України 07.04.98 за № 226/2666 (далі - ДНАОП 0.00-4.15-98).

  1. Для виконання робіт з підвищеною небезпекою роботодавець своїм наказом призначає відповідальних керівників за безпечне їх проведення. Роботи з речовинами, які спроможні створити вибухонебезпечне середовище, повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.1.010-76 “Взрывобезопасность. Общие требования”, затвердженого постановою Державного комітету стандартів Ради Міністрів СРСР від 28.06.76 № 1581.
    1. На всі роботи, пов’язані зі складанням літальних апаратів, повинна бути розроблена технологічна документація та забезпечене її виконання. Працівники забезпечуються засобами індивідуального захисту згідно з нормативно-правовими актами з охорони праці.
    2. Посадові особи повинні до початку виконання своїх обов’язків та періодично (один раз на три роки) проходити в установленому порядку навчання, а також перевірку знань з питань охорони праці відповідно до НПАОП 0.00-4.12-05.
    3. Організація та проведення протипожежних інструктажів, навчання та перевірка знань з пожежно-технічного мінімуму проводиться згідно з Типовим положенням про інструктажі, спеціальне навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки на підприємствах, в установах та організаціях України, затвердженим наказом МНС України від 29.09.2003 № 368, зареєстрованим у Мін’юсті України 11.12.2003 за № 1148/8469 (далі - НАПБ Б.02.005-2003), та Переліком посад, при призначенні на які особи зобов’язані проходити навчання і перевірку знань з питань пожежної безпеки, та порядок їх організації, затверджений наказом МНС України від 29.09.2003 № 368, зареєстрованим у Мін’юсті 11.12.2003 за № 1147/8468 (далі - НАПБ Б.06.001-2003). Повторний інструктаж проводиться 1 раз на рік. Обов'язки посадових осіб з питань охорони праці (у т. ч. щодо забезпечення пожежної безпеки) визначаються у посадових інструкціях.
    4. Усі працівники (у тому числі посадові особи) проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці відповідно до вимог НПАОП

0.00-4.12-2005.

  1. Перелік робіт з підвищеною небезпекою, на які перед їх виконанням оформляється наряд-допуск, наведено у додатку 1.

Наряд-допуск затверджується керівником підприємства.

Наряд-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки (додаток 2) видається на період, який необхідний для виконання даного обсягу робіт, але не більше ніж на 5 діб. При перерві в роботі більше ніж на добу наряд-допуск анулюється.

Оформлення нарядів-допусків на виконання робіт в електроустановках, газонебезпечних робіт, ведення вогневих робіт на вибухопожежонебезпечних та вибухонебезпечних об’єктах проводяться відповідно до Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів, затверджених наказом Держнаг- лядохоронпраці України від 09.01.98 № 4, зареєстрованих у Мін’юсті України

  1. за № 93/2533 (далі - ДНАОП 0.00-1.21-98), та відповідно до Інструкції з організації безпечного ведення вогневих робіт на вибухопожежонебезпечних та вибухонебезпечних об’єктах, затвердженої наказом Мінпраці України від 05.06.2001 № 255, зареєстрованої в Мін’юсті України 23.06.2001 за № 541/5732 (далі - ДНАОП 0.00-5.12-2001).

Оформлення наряду-допуску на виконання робіт підвищеної небезпеки не здійснюється, якщо вони систематично виконуються працівниками згідно з технологічним процесом і з належною організацією їх безпечного виконання.

  1. Видавати наряд-допуск мають право особи, призначені наказом керівника підприємства.
    1. Відповідальними за правильну організацію та безпечне ведення робіт є:

а) особа, яка видає наряд-допуск (віддає розпорядження);

б) відповідальний керівник робіт;

в) відповідальний виконавець робіт;

г) особа, яка допускає до роботи.

  1. Особа, яка допускає до виконання небезпечних робіт, є відповідальною за правильне та своєчасне відключення енергоносіїв на дільниці виконання небезпечних робіт та надає роз’яснення відповідальному виконавцю робіт щодо стану обладнання, комунікацій та ін.
    1. Наряд-допуск видається на одного відповідального виконавця робіт і на одну бригаду.
    2. Наряд-допуск заповнюється у двох примірниках.
    3. Порядок видачі нарядів-допусків, їх реєстрації та зберігання визначається наказом по підприємству.
    4. Наряди-допуски, що видаються на виконання робіт підвищеної небезпеки у вибухопожежонебезпечних приміщеннях на підприємстві, повинні погоджуватись з органами пожежного нагляду та доводитись до відома служби охорони праці в письмовому вигляді.
    5. Керівник випробувань при кожному завданні на проведення пневматичних випробувань повинен ознайомити працівників незалежно від ступеня їх досвіду і навчання з особливостями даних випробувань, указати на небезпечні операції і місця під час цих випробувань і забезпечити безпечні умови праці при виконанні робіт.
    6. Розслідування нещасних випадків, професійних захворювань, аварій, що сталися на виробництві, повинно проводитися відповідно до Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.2004 № 1112 (далі - НПАОП 0.006.02-2004).

Про кожний нещасний випадок потерпілий, свідок або працівник, який його виявив, повинні доповісти безпосередньому керівникові.

  1. Контроль за утриманням і готовністю до дії вогнегасників та інших засобів пожежогасіння здійснюється начальником пожежної охорони або добровільної пожежної дружини відповідно до вимог Положення про добровільні пожежні дружини (команди), затвердженого наказом МНС України від 11.02.2004 № 70, зареєстрованого в Мін’юсті України
  2. за № 221/8820 (далі - НАПБ Б.02.004-2004).
  3. ВИМОГИ ДО БУДІВЕЛЬ ТА СПОРУД ЦЕХІВ КІНЦЕВОГО СКЛАДАННЯ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ
    1. Облаштування виробничих та адміністративно-побутових будівель та споруд повинно відповідати вимогам санітарних норм і правил “Производственные здания”, затверджених постановою Держбуду СРСР від 30.12.85 № 287 (далі - СНиП 2.09.02-85*), “Административные и бытовые здания”, затверджених постановою Держбуду СРСР від 30.12.87 № 313 (СНиП 2.09.04-87*), та державних будівельних норм “Захист від пожежі. Пожежна безпека об’єктів будівництва”, затверджених постановою Держбуду України від 03.10.2002 № 88 (ДБН В.1.1-7-2002).
    2. Прийняття в експлуатацію завершених будівельних об’єктів виконується відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від
  4. № 1243 “Про Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів”.