МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ


Н А К А З


№ 173 від 19.06.96

м.Київ

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

24 липня 1996 р. за № 379/1404


Про затвердження Державних санітарних правил

планування та забудови населених пунктів


Відповідно до Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" ( 4004-12 ) Н А К А З У Ю:

1. Затвердити Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів, що додаються (розроблені вперше).

2. Всім міністерствам та відомствам, керівникам державних, кооперативних, колективних та приватних підприємств, організацій та установ незалежно від відомчого підпорядкування та форм власності, а також посадовим особам та громадянам України, інвесторам-громадянам інших держав прийняти указані правила до керівництва та виконання.

3. Заступникам головного державного санітарного лікаря України, головним державним санітарним лікарям Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, водного, залізничного, повітряного транспорту, водних басейнів, залізниць, Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Державного комітету у справах охорони державного кордону України, Національної гвардії України, Служби безпеки України прийняти указані правила до керівництва та виконання.

4. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.


Головний державний санітарний лікар України,

перший заступник Міністра

В.Ф.Марієвський


Дата: 12.08.2008

Статус Зміни №1:

Проект - громадське обговорення

— Міністерство охорони здоров'я України

Департамент державного санітарно-епідеміологічного нагляду Державні санітарні правила та норми, гігіснічні нормативи


ЗМІНА № 1

до "Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів. ДСП № 173-96"


(затверджені наказом МОЗ України від 19.06.1996р. № 173)

ДСП 2.2.1-2004 Київ-2004


ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказом Міністерстваохорони здоров'я

України

"___" 2004р. №__

2. Комунальна гігієна.

2.1. Планування та забудова населених місць.

ЗМІНА № 1

до "Державних санітарних правил планування та забудови

населених пунктів. ДСП №173-96"


(затверджені наказом МОЗ України від 19.06.1996р. №173)

ДСП 2.2.1-2004

1. Галузь застосування.

Зміна № l до "Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів" поширюється на всі державні, кооперативні, колективні та приватні підприємства, організації, установи незалежно від відомчого підпорядкування та форм власності, а також посадових осіб, громадян України та громадян інших держав, осіб без громадянства, що займаються діяльністю в галузі містобудування.

Передмова.

1. ДСП 2.2.1-2004 Зміна №1 до "Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів. ДСП №173-96" розроблена:

Департаментом державного санітарно-єпідеміологічного нагляду МОЗ України:

Берсжнов С. П.. СитенкоМ. Б., Скрипник А. П.

Інститутом гігієни та медичної екології ім.О.М.Марзеєва АМН України:

д.м.н. Кіреєва І. С, к.м.н.Фещенко К. Д., Шкуро В. В.. Могильний С. М.

2. Зміна №1 до "Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів. ДСП № 173-96" - нормативний документ, обов'язковий для виконання всіма державними, кооперативними, колективними та приватними підприємствами, організаціями та установами незалежно від відомчого підпорядкування та форм власності, а також посадовими особами, громадянами України та інвесторами-громадянами інших держав, особами без громадянства, що займаються діяльністю в галузі містобудування.


ДСП 2.2.1-2004

Зміна №1 до "Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів. ДСП № 173-96"


ТЕКСТ ЗМІНИ


Пункт 4.3 викласти в наступній редакції:

У сельбищній зоні населеного пункту допускається розміщення виробничих об'єктів малої потужності, що не створюють несприятливого впливу на навколишнє середовище (V клас небезпеки). При цьому санітарно-захисну зону від цих об'єктів до житлових будинків, ділянок дитячих дошкільних закладів, шкіл, закладів охорони здоров'я, відпочинку та фізкультурних споруд слід встановлювати згідно 3 санітарною класифікацією підприємств, виробництв, споруд (додаток №490 ДСП № 173-96 та додаток № 4 а до цього документу.

Пункт 4.4 викласти в наступній редакції (пункти 4.4.1-4.4.5):

4.4.1. Розміщення садибної забудови у містах повинно здійснюватись переважно на вільних територіях, на ділянках реконструйованої забудови в межах міської зони, а також на резервних територіях приміських зон.

  1. У районах садибної забудови в містах слід передбачати благоустрій, озеленення, повне інженерне забезпечення території, а також обов'язкове забезпечення соціально-побутовими об'єктами повсякденного користування (дитячі дошкільні заклади, загальноосвітні ніколи, лікувально-профілактичні заклади, об'єкти торгівлі, громадського харчування, культурно-побутового обслуговування тощо).
  2. Відстань між житловими будинками, господарськими будівлями та спорудами слід приймати відповідно до санітарних норм за таблицею 4.1.

Таблиця 4.1.


Будівлі та

споруди

Відстань, м

Господарські будівлі (сараї) для худоби. інших тварин та птахів площею до 50 м2

Майданчики для

компосту, дворові вбиральні, сміттєзбірники

Фільтрувальний колодязь продуктивністю, м3/добу

Септик пролуктивністю, м3/добу



до 1

1-3

до 1

1-3

Житлові будинки та літня кухня

15

15

8

10

5

8

Питний колодязь

20

20

Згідно з приміткою

Примітка. При продуктивності місцевих каналізаційних очисних споруд до 3 м3 на добу водозабірні споруди місцевого господарсько-питного водоностачання допускається розміщувати на відстані 40-50 м за течією потоку грунтових вод. 20-25 м проти течії і 25-30 м по перпендикуляру до осі течії потоку ґрунтових вод. За неможливості забезпечення цієї відстані в межах ділянки слід влаштовувати трубчаті колодязі або каптажі для групи будинків, які розміщуються вздовж вулиць із відступом від червоної лінії на 2,5-5 м на майданчиках розміром 2,5 3 м із твердим покриттям та уклоном не більще 4-5 %.

  1. За відсутності іженерних мереж міської (селищної) каналізації слід передбачати каналізування садиб з використанням місцевих очисних споруд, проект яких погоджується з установами санепідслужби. Обладнання внутрішньодомової каналізації з відведенням побутових стоків у вигріб забороняється.
  2. На території районів садибної забудови слід передбачати розміщення майданчиків для ігор дітей дошкільного і молодшого шкільного віку та занять фізкультурою, стоянок тимчасового зберігання автотранспорту, майданчиків для сміттєзбірників загального користування. Майданчики для сміттєзбірників загального користування слід розміщувати на відстані не менш ніж 20 м від стін житлового будинку та межі присадибної ділянки, їх розміри та кількість встановлюються за розрахунком.

Пункт 5.6 доповнити наступними положеннями:

Для підприємств та інших об'єктів малої потужності, які зa діючою класифікацією відноситься до 5-го класу небезпеки (перелік встановлюється за Додатком № 4-а), допускається зменшення розміру санітарно-захисної зони до 25 м за умови застосування на підприємствах сучасних технологій виробництва, екологобезпечного обладнання, сучасних централізованих систем інженерного забезпечення (водопостачання. каналізування, теплопостачання тощо) та ефективних природоохоронних санітарно-технічних засобів, а також за умови обов'язкової організації смуги зелених насаджень розміром не менше 10 м.

На межі санітарно-захисної зони зазначених підприємств рівні звуку та звукового тиску в октавних смугах частот повинні відповідати допустимим нормам для нічного часу, а концентрації шкідливих речовин в атмосферному повітрі -гігієнічним нормативам.

Пункт 5.32 викласти в наступній редакції (пункти 5.32.1-5.32.9):

5.32.1. Розміщення автозаправних станцій (далі АЗС) повинно -здійснюватися на ділянках, передбачених для їх будівництва відповідною містобудівною документацією. Вибір земельної ділянки та погодження місця розташування АЗС здійснюється у відповідності до вимог чинного законодавства на основі містобудівного обґрунтування розміщення об'єкта, погодженого з установами санітарно-епідеміологічної служби.

5.32.2. в населених пунктах АЗС і автозаправні комплекси (далі АЗК) слід розміщувати на земельних ділянках, планувально відокремлених від кварталів житлової та громадської забудови з урахуванням вимог санітарного законодавства.

5.32.3. АЗС слід розміщувати в найзначніших та великих містах уздовж магістральних вулиць загальноміського та районного значення, в середніх та малих містах вздовж магістральних вулиць і доріг, а також уздовж вулиць і доріг промислових і комунально-складських зон та на їх територіях.

Розмішувати АЗС на пішохідних вулицях та внутрішньоквартальних проїздах забороняється.

  1. АЗК з пунктами технічного обслуговування транспортних засобів (технічне обслуговування, мийка) слід розміщувати тільки уздовж вулиць і доріг промислових і комунально-складських зон, на їх територіях та на виїздах із населених пунктів. Забороняється розміщувати АЗК в межах ссльбищних территорій і зон відпочинку. Вимоги до розміщення АЗК без пунктів технічного обслуговування транспортних засобів мають бути такими, як при розміщенні АЗС.
  2. В нейтральних, щільно забудованих районах міст (з населенням 200 тис.чол. і більше) допускається розміщення нових АЗС лише малої потужності з підземним розташуванням резервуарів (сумарна місткість резервуарів від 10 м3 до 40 м3 включно) без пунктів технічного обслуговування та при застосуванні екологобезпечного обладнання, що сертифіковане в Україні або можливість використання якого підтверджена експертним висновком органів державного санітарно-епідеміологічпого нагляду у встановленому порядку.

АЗС великої потужності (сумарна місткість резервуарів - більше 100 м3 до 200 м3 включно) слід розміщувати у промислових та комунально-складських зонах, санітарно-захисних зонах об'єктів у відповідності з встановленим санітарним законодавством режимом їх використання.

Застосування контейнерних АЗС малої та середньої потужності допускається в межах населених пунктів на земельних ділянках автогосподарств, промислових підприємств, гаражних кооперативів, платних стоянок автомобілів, моторних човнів і катерів, на пристанях з дотриманням санітарних розривів та протипожежних відстаней і вимог природоохоронного законодавства.

Улаштування АЗС із підземними одностінними резервуарами в межах населених пунктів не дозволяється.

5.32.6. Розміщення нових та реконструкцію існуючих АЗС необхідно здійснювати з дотриманням санітарних розривів від найближчої з споруд АЗС до найближчих житлових будинків та прирівняних до них об'єктів.

3.2 Державні санітарні правила і норми призначені для органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, проектних, науково-дослідних органіізацій і установ, підприємств, об'єднань, будівельних організацій. займаються розміщенням, проектуванням, будівництвом та експлуатацією автозаправних станцій і комплексів, а також спеціально уповноважених органів і служб, які здійснюють державний нагляд за цими об'єктами.

3.3. Вимоги і нормативи цих правил повинні враховуватись при розробці та коригуванні державних і галузевих стандартів, державних будівельних норм і правил та інших нормативних актів, що встановлюють вимоги до стаціонарних автозаправних станцій (комплексів).

3.4. Державні санітарні правила і норми є нормативним документом обов'язковим для виконання посадовими особами та громадянами. Особи, винні в порушенні, несуть дисциплінарну, адміністративну та кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством.

3.5. Вимоги цих правил і норм поширюються як на нові автозаправні станції що проектуються, так і на діючі автозаправні станції.

Повна чи часткова невідповідність діючих автозаправних станцій є підставою для їх реконструкції (удосконалення) та приведення у відповідність до цих правил Термін реконструкції встановлюється за погодженням з територіальними установами санітарно-епідеміологічної служби.

3.6. Державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням цих санітарних правил і норм здійснюється органами, установами та закладами державної санітарно-епідеміологічної служби відповідно до Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення".

4. Гігієнічні вимоги до розміщення автозаправних станцій і комплексів

  1. АЗС в населених пунктах повинні розміщуватися згідно з генеральними планами міст, комплексними схемами транспорту, проектами детального планування та забудови.
  2. Розміщення АЗС повинно здійснюватися на ділянках, передбачених для їх будівництва відповідною містобудівною документацією. Вибір земельної ділянки та погодження місця розташування АЗС здійснюється у відповідності до вимог чинного законодавства на основі містобудівного обгрунтування розміщення об'єкта. погодженого з установами державної санітарно-єпідеміологічної служби.

Надання земельних ділянок під розміщення АЗС і АЗК у постійне користування, передача в оренду земельних ділянок із зміною їх цільового призначення проводиться при наявності відповідного позитивного висновку установ державної санітарно-епідеміологічної служби.

4.3. В населених пунктах АЗС і АЗК слід розміщувати нa земельних ділянках, планувально відокремлених від кварталів житлової та громадської забудови з урахуванням вимог санітарного законодавства.