Статьи

...В атракціонів, до яких у сезон «весна—літо—осінь» у пошуках ейфорійно-адреналінових емоцій активно тягнеться дитячо-молодіжний контингент, завжди інтригуючі назви. Як обминути карколомну металоконструкцію, коли, тільки склавши «іспит» на ній, можеш набрати бали авторитету у ровесників? Тебе поважатимуть, тобою захоплюватимуться! Проте, як це не прикро визнавати, дедалі частіше трапляються випадки, після яких шанувальникам атракціонних розваг залишається лише поспівчувати. А в якому стані перебувають атракціони в Закарпатській області?
— До активізації атракціонних розваг,— розповідає начальник ДП «Закарпатський експертно-технічний центр» А. Горват,— цього року почали готуватись заздалегідь. І оскільки ми з приватними підприємцями — власниками гірок та каруселів — в одному човні (вони замовляють експертизу, а ми її проводимо), принцип, за яким діємо, у нас обопільно прийнятний: не хочеш втрачати кошти на повторних експертизах — зроби якісно ремонт устаткування.
— У вашій практичній діяльності,— запитую в досвідченого технічного експерта М. Сабова,— траплялись випадки: ви підписали експертний висновок на придатність, а техніка підвела?
— Експертна оцінка випробувально-діагностичної лабораторії — процес копіткий,— розповідає Михайло Васильович. — Поясню на прикладі. Я провів експертизу чотирьох атракціонів приватного підприємця, розважальні об’єкти якого — «Сальто», «Літаючі лебеді», «Мала ланцюгова карусель» та «Автодром» — розташовані поблизу кінчеського ринку в Ужгородському районі. Усі атракціони словацькі, виробництва 2003 р., не «Ромашки» й не ті, на яких любителі екстриму звикли довкола осі літати. Тобто не є особливо небезпечними. Спочатку обстежили їх, після аналізу результатів ліквідували недоліки, потім — черговий технічний огляд та випробування. Перевірили все — від стану зварних швів до роботи приладів безпеки на сидіннях. І зробили висновок: усі чотири атракціони перебувають у задовільному стані і можуть бути допущені до експлуатації на сезон 2008 р.
Не повинні стояти осторонь у цій справі й міські та районні державні адміністрації, адже їхні керівники несуть персональну відповідальність за надання дозволів на монтаж та експлуатацію атракціонів. Особливо ж важливе усвідомлення відповідальності та серйозний підхід до надання розважальних послуг з боку власника. Як би там не було, та щоб шанувальник екстриму залишився після атракціонних розваг на «Сальто» чи «Автодромі» живим і неушкодженим, потрібне пильне око професіонала, кожен крок якого сприятиме безпеці людей.

В. ТУРЯНИЦЯ (прес-служба теруправління
Держгірпромнагляду по Закарпатській області)



До списку