Статьи

На шпальтах журналу «Охорона праці» вже не раз друкувалися матеріали, в яких йшлося про нещасні 1_22-1.jpgвипадки, пов’язані з виконанням робіт на висоті. Як свідчить аналіз, причинами таких трагедій є незабезпеченість працівників засобами колективного та індивідуального захисту, відсутність контролю за їх застосуванням тощо. Це тим більш прикро, бо аналогічні порушення продовжують мати місце знову і знову.
Під час обрізання крони дерев у Вінниці по вул. 1 Травня (поруч з будинком № 14) (фото 1) працівник, який перебуває в корзині гідропідйомника, і машиніст працюють без захисних касок. У зоні роботи підйомного механізму стоять сторонні люди.
1_22-2.jpgПід час виконання покрівельних робіт на будівлі магазину «Торговий дім» Літинського споживчого товариства (вул. Леніна, 22, м. Літин Вінницької області) (фото 2) працівники працюють без захисних касок та запобіжних поясів, незважаючи на те, що об’єкт розташований перед вікнами райдержадміністрації.
З порушеннями вимог безпеки (без захисних касок та огородження) (фото 3) працівники виконують оздоблювальні роботи торговельно-офісного центру, що у Хмельницькому по вул. Соборній. Об’єкт розташований поряд з федерацією профспілок Хмельницької області.
1_22-3.jpgЯкби працівники, які виконують роботи на висоті, та їхні роботодавці мали змогу знайомитися з публікаціями видання, де були описані причини, обставини та наслідки нещасних випадків, то кількість порушень під час виконання робіт на висоті вдалось би звести до мінімуму, а відтак і кількість трагедій. На жаль, переважна більшість підприємств не передплачує журнал «Охорона праці», а тому роботодавці не усвідомлюють, якому ризику піддаються працівники під час виконання таких робіт.

Василь СОПІЛЬНЯК

























До списку